Creşterea numărului de accidente rutiere grave şi, implicit, a numărului de persoane decedate pe şosele pare imposibil de stăvilit. Un amplu program de reducere a evenimentelor rutiere pe DN 2, principalul drum din judeţ, care a presupus ample acţiuni de control în trafic ale poliţiei, nu a putut schimba statisticile, tragediile de pe şosele înmulţindu-se comparativ cu anul trecut.
Pe 15 iulie, printr-o dispoziţie a Inspectoratului General al Poliţiei Române, s-au demarat acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere cu caracter special pe toată lungimea DN 2, care porneşte din Bucureşti şi se termină în judeţul Suceava, la graniţa cu Ucraina, artera dovedindu-se, de la începutul anului, cea mai periculoasă din ţară.
Acţiunea a fost programată până pe 31 august, sperându-se o reducere a accidentelor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Porţiunea DN 2 de la nivelul judeţului, care începe la Drăguşeni, la intrarea dinspre Iaşi, şi merge, trecând prin Fălticeni şi Suceava, până la Siret, a fost împărţită de poliţişti în trei tronsoane, pe fiecare acţionând zilnic agenţi de la circulaţie, cu sprijin de efective de la posturile comunale de poliţie.
13 accidente grave cu cinci morţi
Acţionând cu radarele din dotare, verificând şoferii cu etilotestul şi urmărind în general toate abaterile de la legislaţia rutieră, inclusiv în ceea ce-i priveşte pe pietoni, biciclişti, căruţaşi, mopedişti, motociclişti etc, oamenii legii au aplicat 3.382 de amenzi, de unde rezultă o medie de 75 de sancţiuni contravenţionale pe zi.
De asemenea, în această perioadă au fost reţinute 115 permise de conducere, au fost retrase 106 certificate de înmatriculare, iar 15 şoferi s-au ales cu dosare penale.
Din păcate, în ciuda acestor acţiuni, care, cel puţin teoretic, previn accidentele, numărul evenimentelor rutiere a înregistrat o creştere faţă de anul precedent.
De pe 15 iulie şi până pe 31 august, pe DN 2, în judeţ, s-au produs 13 accidente grave, soldate cu cinci morţi, doi răniţi grav şi 15 răniţi uşor.
Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au produs doar zece accidente soldate cu trei morţi, şase răniţi grav şi 11 răniţi uşor, singura scădere înregistrată fiind la capitolul victimelor cu leziuni grave.
Dintre cele 13 accidente înregistrate anul acesta, cel mai grav s-a produs pe 15 august, pe raza comunei Vadu Moldovei. Un şofer din Braşov a adormit la volan într-o curbă, izbindu-se violent într-o maşină care venea de pe sensul opus de mers. Două femei care se aflau în maşina care a pătruns pe contrasens au murit în urma impactului.
Două zone de mare risc pe DN 2
În urma analizei dinamicii accidentelor petrecute, în ultimii doi ani şi jumătate, pe DN 2, poliţiştii au constatat că viteza, depăşirile neregulamentare şi imprudenţa pietonilor stau la baza producerii majorităţii evenimentelor rutiere.
Poliţiştii au identificat şi două zone de mare risc pe DN 2, prima pe sectorul Drăguşeni – Forăşti – Vadu Moldovei, şi a doua pe sectorul Pătrăuţi – Dărmăneşti.
În ultima perioadă, un număr mare de accidente au fost produse de şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, accidente foarte grave s-au petrecut în ultimele luni după ce şoferi care au condus ore în şir au adormit la volan.
( 2 sep 2009, 11:12:18