Declaraţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur privind intenţia de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, vizavi de mai multe hotărâri judecătoreşti de punere în posesie, au fost taxate ieri de conducerea Curţii de Apel Suceava. Preşedintele acestei instituţii i-a cerut public lui Gheorghe Flutur să nu mai formuleze comentarii denigratoare la adresa Justiţiei sucevene.
Gheorghe Flutur a fost pus la colţ pentru declaraţiile pe care le-a dat la sfârşitul săptămânii trecute în legătură cu soluţiile pronunţate de judecătorii suceveni privind punerea în posesie cu terenuri forestiere sau agricole.
„Solicit şi autorităţilor locale şi oamenilor politici din Suceava să evite comentariile denigratoare la adresa Justiţiei şi să nu-şi câştige capital electoral pe spatele judecătorilor. Referitor la aprecierile preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, vreau să precizez că acele hotărâri judecătoreşti la care face referire reprezintă autoritate de lucru judecat şi nu mai pot fi repuse în discuţie. Aceste hotărâri trebuie respectate de toată lumea, inclusiv de oamenii politici. În plus, Consiliul Judeţean nu are atribuţii de reconstituire a dreptului de proprietate, sarcină care revine Comisiei Judeţene de Fond Funciar din Prefectura Suceava, iar dreptul de petiţionare aparţine părţilor din proces”, a declarat Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava.
Flutur spune că există hotărâri judecătoreşti „discutabile”
Într-o declaraţie de la sfârşitul săptămânii trecute, Gheorghe Flutur anunţa că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de punere în posesie cu terenuri forestiere sau agricole care nu pot fi respectate din motive obiective. Preşedintele CJ Suceava a menţionat că nu mai sunt suprafeţe disponibile, iar uneori corectitudinea hotărârilor judecătoreşti este „discutabilă”.
Până acum nu au putut fi respectate 519 hotărâri ale instanţelor de judecată, 298 dintre acestea pentru terenuri agricole şi 221 pentru păduri. 318 hotărâri nu au fost puse în aplicare din lipsa terenurilor, 57 pentru că este vorba despre titluri de proprietate pe suprafeţe aflate în litigiu şi restul din alte cauze, dar nu pentru că ar fi tergiversate de consiliile locale (terenul nu poate fi identificat, proprietarul refuză amplasamentul propus, nu s-a solicitat punerea în aplicare etc.).
Gheorghe Flutur speră ca toate aceste situaţii să fie reanalizate şi să se găsească o soluţie legală de rezolvare a problemelor.
( 1 sep 2009, 18:32:54
Intrebarea este... cine are dreptate ? politicienii sau magistratii ?
Grea intrebare.