Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 29 aug 2009 - Anul XIV, nr. 202 (4188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Suceava nu mai are păduri pentru proprietari validaţi de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administraţia judeţului Suceava, prin preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de punere în posesie cu terenuri forestiere sau agricole care nu pot fi respectate din motive obiective. Cel mai important este că nu mai sunt suprafeţe disponibile şi că uneori corectitudinea hotărârilor ar fi „discutabilă”. Potrivit unei centralizări la nivel judeţean, până la această dată, 519 hotărâri ale instanţelor de judecată, definitive şi irevocabile, nu sunt puse în aplicare. Dintre acestea, 298 sunt pentru terenuri agricole şi 221 pentru păduri. Un număr de 318 hotărâri nu au fost puse în aplicare din lipsa terenurilor, 57 pentru că este vorba despre titluri de proprietate pe suprafeţe aflate în litigiu şi restul din alte cauze, dar nu pentru că ar fi tergiversate de consiliile locale (terenul nu poate fi identificat, proprietarul refuză amplasamentul propus, nu s-a solicitat punerea în aplicare etc.). Până la sfârşitul anului 2008, s-au emis astfel de hotărâri judecătoreşti pentru 2.418,52 hectare, iar de la 1 ianuarie a.c., pentru 197,31 ha.

 

Aproape 2.000 ha de pădure au fost date de instanţe, dar n-au ajuns la cei care le-au câştigat

Cele mai multe cazuri cu păduri validate de instanţe şi care fizic nu au cum să fie restituite sunt la Brodina, Vama şi Ulma. La Brodina există 37 de hotărâri judecătoreşti referitoare la 290,97 ha care nu pot fi aplicate din lipsa terenurilor. La Vama, aceeaşi situaţie este în cazul a 23 de hotărâri care vizează 450 de hectare de pădure, iar la Ulma 21 de hotărâri pentru 320,52 ha pădure nu se pot respecta pentru că terenul în discuţie este revendicat şi de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei. La Dărmăneşti, pentru 11 hotărâri referitoare la 5,62 ha pădure nu se poate identifica terenul, iar la Frumosu, Fundu Moldovei, Şaru Dornei, Dorna Arini, Moldova Suliţa sute de ha de pădure retrocedate de instanţă nu există. O altă situaţie semnalată de administraţia judeţeană este la Botoşana, unde în cazul a trei hotărâri de instanţe referitoare la 1,5 ha pădure Comisia judeţeană a stabilit că 1 drept de pădure este echivalent cu 1,03 ha, iar conform cu hotărârile judecătoreşti din anii 1995-1996, 1 drept de pădure este echivalent cu 1,42 ha. Practic, 37 de localităţi ale judeţului se confruntă cu imposibilitatea executării unor hotărâri judecătoreşti pentru 1874,50 ha pădure.

 

Suspiciuni asupra corectitudinii unor hotărâri ale instanţelor

La terenuri agricole, probleme există aproape în toate localităţile judeţului. Suprafeţe mari sunt la Udeşti, 50 de hectare pe o singură hotărâre judecătorească, la Moldova Suliţa, Dumbrăveni, Buneşti, Moara, Fălticeni, Izvoarele Sucevei, Cârlibaba - 241,85 ha pe trei hotărâri judecătoreşti, Grămeşti, Hănţeşti sau Suceava, cu 46 de hotărâri judecătoreşti pentru aproape 30 ha. La terenuri agricole, pe lângă absenţa fizică a terenurilor, au fost multe situaţii în care cei care au câştigat în instanţă au refuzat alte amplasamente decât cele iniţiale, ocupate legal de alte persoane. De asemenea, nu au fost puse în aplicare hotărâri emise pentru proprietari care au avut terenuri sub luciul de apă şi în administrarea Staţiunii de Cercetări Agricole Suceava.
Gheorghe Flutur speră ca toate aceste situaţii să fie reanalizate şi să se găsească o soluţie legală de rezolvare a problemelor. Chiar dacă nu a spus explicit, prin anunţarea intenţiei de a sesiza CSM Flutur a dat de înţeles clar că are dubii asupra corectitudinii hotărârilor date de unele instanţe, mai ales că unele titluri s-au reconstituit doar pe baza declaraţiilor de martori şi nu a unor înscrisuri oficiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava nu mai are păduri pentru proprietari validaţi de judecători.
 Vizualizări articol: 1589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Suceava nu mai are păduri pentru proprietari validaţi de judecători5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(31 aug 2009, 09:04:09
Padurie din judetul nostru s-au taiat masiv dupa revolutie si pana prin 2002.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei