Poţi pocni un poliţist de faţă cu primarul sau poţi fura din banii statului fără să păţeşti nimic. Dar asta doar dacă ai şansa să-ţi ajungă dosarul la „Nufărul”. Nu este societatea care se ocupa cu spălatul şi călcatul, ci Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, acolo unde multe dosare se finalizează bizar.
Ultima „ispravă” a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc este de dată recentă şi îl priveşte pe un individ care a lovit un poliţist şi care la final a scăpat doar cu o amendă de 500 de lei. Agresiunea s-a petrecut în august 2008, într-un bar din Breaza, iar scenele s-au petrecut sub privirea mai multor martori. În timp ce se afla într-un bar din localitate în interes de serviciu, agentul Dumitru Ţăranu a fost lovit cu pumnul de Lucian Macovei. Dosarul pentru ultraj a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, iar procurorii de aici au avut nevoie de aproape un an pentru a constata că fapta nu este prea gravă. Acestea fiind spuse, Lucian Macovei a primit scoatere de sub urmărire penală.
Aceasta este una dintre ultimele soluţii cel puţin ciudate. Un alt exemplu îl priveşte pe un individ din Moldoviţa. Cornel Mortogan a beneficiat de aceeaşi indulgenţă din partea procurorilor din Câmpulung Moldovenesc, dosarul fiind soluţionat cu scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ în valoare de 500 de lei.
Şi de această dată este vorba de o faptă care prezintă pericol pentru societate, nu şi în opinia procurorului care s-a ocupat de dosar.
Mai exact, Cornel Mortogan a fost prins în timp ce vindea două arme confecţionate artizanal, pentru suma totală de 3.000 de lei, arme destinate braconajului.
Primarul şi viceprimarul din Izvoarele Sucevei, „albiţi” la Câmpulung
Practica „albirii” la Parchetul din Câmpulung Moldovenesc pare să fi devenit o modă, indiferent care este natura infracţiunilor. Aşa se face că faptele de violenţă sunt tratate identic cu cele de abuz în serviciu, cum s-a întâmplat şi în cazul conducerii Primăriei Izvoarele Sucevei.
Cercetaţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice după ce au cheltuit 10.000 de euro pentru un pod, de fapt un tub şi câteva rabe de pământ, primarul Mihail Mechno şi viceprimarul Petru Mehnu au scăpat tot cu câte o amendă de 500 de lei şi de acum arhicunoscuta soluţie „scoatere de sub urmărire penală”.
Continuarea practicilor fostului prim-procuror Silviu Chifan
Pentru procurorii câmpulungeni practica de a-i scoate basma curată pe diferiţi indivizi nu este o noutate şi are origini ceva mai vechi. La fel a procedat şi fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Silviu Chifan. În urmă cu aproximativ 3 ani, o femeie şi-a pierdut viaţa după ce bărbatul cu care se afla în maşină nu a respectat semnalele de la trecerea de nivel de cale ferată de pe strada Dimitrie Cantemir, din direcţia Complexului BTT spre centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc. Autovehiculul marca Mercedes Benz, cu numărul de înmatriculare B-21-VDV, condus de bucureşteanul Viorel Drăgoiu, a fost prins şi târât de locomotiva trenului Vatra Dornei-Iaşi pe o distanţă de câţiva zeci de metri. Din impact a rezultat moartea Geaninei Pomohaci, iar şoferul a reuşit să scape doar cu câteva leziuni uşoare. Chiar dacă totul era clar şi vinovăţia şoferului trebuia să-l aducă în faţa instanţei, prim-procurorul Chifan a considerat că nu se impune acest lucru. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de Chifan a fost ulterior atacată, iar dosarul readus pe masa procurorilor din Câmpulung Moldovenesc pentru aprofundarea cercetărilor.
(29 aug 2009, 17:43:21