Câţiva reprezentanţi ai Centrului Cultural Bucovina - Secţia Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava împreună cu primarul comunei Stroieşti au depus ieri, 27 august a.c., zi în care, cu 92 de ani în urmă, s-a jertfit, în tranşeele de la Cireşoaia, cărturarul Ion Grămadă, o coroană de flori cu tricolor la monumentul eroului bucovinean.
Scriitorul Ion Drăguşanul (cel care, cu câţiva ani în urmă, l-a redat memoriei pe eroul căzut în uitare prin publicarea volumului „Cartea sângelui” şi nu a avut linişte până când nu a împlinit dorinţa „camaradului de front, de idei şi de condei” al acestuia, prof. univ. Dimitrie Marmeliuc, care spunea “Un monument lui Ion Grămadă pe pământul Bucovinei - iată care este datoria noastră, a tuturora”) împreună cu directorul Călin Brăteanu şi colegii de la CCPCT Suceava, Mihai Pînzaru PIM şi Constantin Irimia, cărora li s-a alăturat primarul comunei Stroieşti, Ion Băiţan, au vrut să reamintească prin acest gest faptul că ziua de 27 august este Ziua Eroilor Bucovinei.
Coroana cu tricolor, depusă la bustul eroului realizat de sculptorul Cezar Popescu (bust amplasat pe ridicătura de pe partea dreaptă a drumului european care străbate comuna Stroieşti, profilând pe cer chipul celui care s-a jertfit strigând „Înainte, înainte, scumpă junime română!”) este semnul de neuitare şi de cinstire a memoriei Eroului Bucovinei, scriitorul, profesorul, istoricul care, conştient de urma pe carte trebuie s-o lăsăm după noi, a lăsat scris cuvintele: „Căci atât rămâne după fiecare pe lumea asta: binele ce l-ai făcut altora. Încolo, totul e praf şi cenuşă pe care le spulberă vântul”.