Utilizarea Casei de Cultură a Sucevei, una dintre construcţiile reprezentative pentru municipiul reşedinţă de judeţ, drept un imens panou publicitar, va fi interzisă de autorităţile locale.
Decizia a fost luată ieri, într-o şedinţă comună a conducerii Consiliului Judeţean Suceava cu cea a Primăriei Suceava, pe tema urbanismului capitalei de judeţ.
“Trebuie făcut ceva în privinţa Casei de Cultură. Ea nu mai poate să rămână cu acest obiectiv, de afiş publicitar. Avem o clădire cu un aspect arhitectural plăcut, proiectată de arhitecţi renumiţi, dar e ascunsă după afişe”, a spus preşedintele CJ, Gheorghe Flutur.
Acesta e decis să facă tot ce este necesar pentru ca Suceava să aibă cu adevărat o Casă de Cultură, nu un panou publicitar, care, în afara unor spectacole, nu mai are nimic în comun cu cultura.
“Trebuie să facem ceva, să-i stimulăm pe cei de la sindicate să investească în reabilitarea Casei de Cultură. Să fixăm un termen şi să le facem o invitaţie scrisă, să încercăm să-i convingem cu vorbă bună. Nu mai putem lăsa lucrurile aşa. Numai de Cultură nu-i casa aia. Când te uiţi de dinafară, sunt crescute buruienile pe scări, acoperişul e spart, iar în ea, o puzderie de firme. Nu putem aştepta până când pe clădire vor creşte copaci, iar de pe clădire trebuie să dispară atât reclamele la hemoroizi cât şi cele cu mutrele politicienilor”, a adăugat Flutur, care-i va convoca la discuţii pe cei care deţin Casa de Cultură, săptămâna viitoare.
În vreme ce primarul Ion Lungu a propus un parteneriat cu Casa de Cultură, pentru reabilitarea clădirii căzute în paragină, Flutur a mers mai departe, spunând că ar fi oportună chiar preluarea ei, printr-un schimb realizat cu sindicatele care deţin această clădire.
Refacerea Casei de Cultură este considerată o necesitate mai ales în contextul iniţierii unui proiect de refacere a întregii zone centrale, în valoare de peste 8 milioane de euro.