Criza a secat rezervoarele de carburant pentru parcul auto din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, şefii poliţiei judeţene fiind nevoiţi să ia măsuri drastice pentru a menţine situaţia sub control şi a reuşi cu puţinul care a mai rămas să ţină sub control ordinea şi liniştea publică în judeţ.
Aşa s-a ajuns că multe dintre cele 300 de maşini ale IPJ Suceava stau mare parte din timp trase pe dreapta, robinetul de carburant fiind deschis doar pentru intervenţiile la 112 şi misiunile urgente.
În rest, poliţiştii din judeţ sunt nevoiţi să facă fel de fel de improvizaţii pentru a-şi desfăşura activitatea.
Numărul patrulelor auto s-a redus semnificativ, crescând în schimb, considerabil, numărul patrulelor pedestre.
Dacă înainte ca bugetul IPJ Suceava şi al celorlalte inspectorate de poliţie din ţară, de altfel, să fie subţiat considerabil de efectele recesiunii, o dată pe lună se făcea plinul la fiecare maşină, în ultimele luni s-a alocat din ce în ce mai puţin carburant.
Deşi, de la rezerva de stat, s-a dislocat o cantitate de carburant, pentru a nu se ajunge într-o situaţie critică –imposibilitatea deplasării maşinilor de poliţie fiind până la urmă un atentat la siguranţa publică, procedurile de achiziţie pentru asigurarea transportului de carburant către toate inspectoratele de poliţie din ţară au durat ceva vreme şi au afectat şi mai tare situaţia.
Pentru a face faţă crizei, s-a luat hotărârea ca, la nivelul a două-trei comune, în funcţie de zonă, să fie alimentată cu carburant o singură maşină de poliţie, care să fie folosită numai la cazurile de urgenţă.
La nivelul oraşelor şi municipiilor, aproximativ una din trei maşini va primi benzină pentru intervenţiile la 112, patrulări sau participarea la acţiuni operative.
Şeful Serviciului de Logistică, comisarul şef Alexa-Dumitru Teodorovici, a declarat, ieri, că problema va fi rezolvată în maxim trei săptămâni, aşteptându-se de la Bucureşti un transport cu circa 150 de tone de carburant, care va fi suficient pentru următoarele 5-6 luni.
Fără bani de alcoolemii şi necropsii, e-mail-uri în loc de telefoane, apă caldă doar la arest şi economii la lumină
Lipsa de carburant nu e singura problemă cu care se confruntă IPJ Suceava.
Sute de dosare penale privind suspiciuni de viol, morţi suspecte şi infracţiuni la regimul rutier nu pot fi soluţionate, deoarece poliţiştii nu mai au de unde plăti serviciile oferite de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML), fie că e vorba de necropsii, examinări psihiatrice, alcoolemii, examinări persoane etc..
Mai marii poliţiei au fost nevoiţi să strângă cureaua la toate capitolele de cheltuieli.
Tuturor poliţiştilor din judeţ li s-a atras atenţia să fie cât mai stricţi în privinţa consumului de energie, apă şi gaze naturale, atât la sediul IPJ Suceava, cât şi la poliţiile municipale şi orăşeneşti şi posturile comunale.
Apa caldă în toate unităţile de poliţie din judeţ a fost sistată, robinetele fiind deschise doar pentru persoanele private de libertate din arestul poliţiei, şi asta după un program strict.
Femeile de serviciu au dispărut, iar materialele de întreţinere şi curăţenie au fost reduse la limită.
O altă măsură ar fi aceea de a reduce şi costul facturilor telefonice şi a consumabilelor de birou (hârtie, pix etc.). În acest sens, poliţiştilor li s-a cerut să folosească tot mai mult e-mail-ul pentru a comunica între ei.
(26 aug 2009, 11:32:06