Păstorul Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a împlinit ieri 80 de ani, a fost sărbătorit în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în prezenţa a zeci de credincioşi.
Începând cu ora 9:30, ÎPS Pimen, împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
Chiar de la primele ore ale dimineţii, Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a devenit neîncăpătoare pentru zecile de credincioşi care au dorit să fie alături de arhiepiscopul lor, la ceas aniversar.
Multe dintre credincioase purtau în mâini buchete de flori, crini, trandafiri şi busuioc, pe care, la finalul slujbei, le-au oferit ÎPS Pimen. La slujba de ieri, din Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, s-au aflat şi membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Să ne trăieşti întru mulţi ani, Stăpâne”
După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi, călugări, diaconi, stareţi de mănăstiri, au săvârşit, în mijlocul bisericii, împreună cu cei doi ierarhi, o slujbă de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care i le-a dat ÎPS Pimen.
Momentul a fost înălţător, şi s-a finalizat cu cântarea bisericească „Să ne trăieşti întru mulţi ani, Stăpâne”, dar şi cu tradiţionalul „La mulţi ani”.
Venit special de la Constanţa, pentru a fi alături ÎPS Pimen, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit cuvinte frumoase, de preţuire la adresa sărbătoritului, cuvinte care, într-un fel, au conturat tabloul unui om care toată viaţa i-a slujit lui Dumnezeu cu smerenie, dragoste, credinţă.
Veşnică recunoştinţă
„Sunt bucuros că astăzi sunt aici, de ziua ierarhului, care este şi ziua eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru a-l felicita pe păstorul Bucovinei, la împlinirea celor 80 de ani. Această vârstă este de fapt darul lui Dumnezeu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, el însuşi fiul al Bucovinei.
ÎPS Teodosie a remarcat la ÎPS Pimen, „sprinteneala şi bucuria unui om tânăr, care se bucură de ucenicii săi”.
După ce a făcut referire la locurile pe unde a slujit ÎPS Pimen, Mănăstirea Neamţ, Mănăstirea Putna, Arhiepiscopul Tomisului a spus, cu emoţie, că este fericit că Părintele Pimen a venit în Bucovina „şi s-a adăpat din spiritualitatea bucovinenilor, s-a identificat cu Bucovina, mai mult decât cei care s-au născut pe aceste meleaguri”.
„Vă port recunoştinţă, şi înalţ rugăciuni să nu vi se îmbolnăvească nici sufletul, nici trupul”, a spus arhiereul bucovinean, ÎPS Teodosie. La final, oaspetele de la Constanţa i-a oferit ÎPS Pimen o distincţie cu chipul Maicii Domnului, dar şi un buchet cu flori albe, simbol al purităţii şi al frumuseţii Raiului.
„Rugăciunile bucovinenilor m-au adus aici”
ÎPS Pimen, uşor emoţionat de însemnătatea zilei, dar şi de cuvintele frumoase pe care i le-a adresat un fiu al Bucovinei, ajuns Arhiepiscopul Tomisului, a povestit că în 1988 a fost numit păstor pe pământ american. A plecat în 24 de ore în America, dar n-a fost să fie. După ce s-a întors în ţară, şi a mai refuzat şi un post la Patriarhie, a fost trimis în Bucovina.
„Am făcut un acte de neascultare atunci, dar am fost înţeles, şi am ajuns în Bucovina. Peste toate, cred că rugăciunile bucovinenilor m-au adus aici. Ei ştiu mai bine pentru ce. Sunt mai cunoscut şi iubit în Bucovina, decât sunt cunoscut în satul natal”, a povestit ÎPS Pimen, ştergându-şi, pe furiş, o lacrimă, care i se prelingea pe obraz.
Sfinţia Sa a mai completat că se bucură că un bucovinean a venit să îi fie alături la împlinirea celor 80 de ani, fiind vorba de ÎPS Teodosie, dar le-a mulţumit tuturor preoţilor slujitori, tuturor credincioşilor care s-au aflat ieri în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. La final, stând în faţa Sfântului Altar, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi-a cerut iertare de la credincioşi, dacă le-a greşit, şi i-a iertat şi el. Oaspeţii au fost invitaţi, apoi, la o agapă frăţească.
Urări din partea oficialilor
Printre cei care l-au felicitat pe ÎPS Pimen, la împlinirea vârstei de 80 de ani, s-au aflat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care i-au oferit acestuia un coş cu flori şi un cadou simbolic. Zeci de preoţi, călugări, stareţe şi stareţi de mănăstiri, dar şi foarte mulţi credincioşi i-au oferit Arhiepiscopului Pimen buchete de flori, felicitări şi mici cadouri.
La propunerea primarului Ion Lungu, joi, 27 august (în calendarul ortodox se sărbătoreşte Sf. Pimen), în şedinţa de Consiliu Local se va aproba acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Suceava arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen.
O viaţă în slujba credinţei
ÎPS Pimen s-a născut pe 25 august 1929 în satul Herăşti, comuna Greabăn, judeţul Buzău. În anul 1948 a fost închinoviat la Mănăstirea Neamţ, unde urmează cursurile Seminarului monahal. În 1951, pe 10 martie, a fost călugărit, iar pe 29 iunie a fost hirotonit diacon. În anul 1957 a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti, an în care este numit stareţ al Mănăstirii Putna, după ce este hirotonit ieromonah. Pe 24 iunie 1982 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Aici a iniţiat construirea Căminului de bătrâni „Sf. Ioan cel Nou”, a Casei de copii de la Dolhasca, a Căminului de bătrâni de la Bogdăneşti şi a Căminului de bătrâni de la Groşi. De asemenea, la iniţiativa IPS Pimen a fost înfiinţat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava.