Cu trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar nou, în şcolile din judeţul Suceava, lipsa de fonduri şi-a spus cuvântul. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, a declarat că „în zeci de unităţi şcolare s-au început lucrări de reconstrucţie, reabilitare sau de reparaţii capitale şi toate au fost întrerupte din cauză că nu mai sunt bani”. Mai mult, şcolile au acumulat datorii la constructori pentru lucrările efectuate, dar neplătite până în prezent. Potrivit inspectorului general Carcalete, datoriile înregistrate în judeţul Suceava sunt de 25 de milioane de lei, iar pentru finalizarea lucrărilor întrerupte din lipsă de fonduri ar mai fi nevoie de 160 de milioane de lei.
Lucrările începute în unele şcoli pun în pericol şi începerea în bune condiţii a anului şcolar nou, întrucât unele săli de clasă au fost dezafectate, lucrările au stopat, iar elevii nu au spaţii în care să facă orele.
Şcoli fără bani pentru asigurarea încălzirii la iarnă
Petru Cracalete a dat ca exemplu în acest sens Şcoala cu clasele I-VIII din Milişăuţi, unde un întreg corp de clădire se află în reabilitare, iar lucrările nu vor fi finalizate până la debutul noului an.
Situaţii asemănătoare sunt şi la şcoli sau grădiniţe din Văşcăuţi, Podu Coşnei, Botoşeniţa, Hânţeşti, Marginea, Mironu, Udeşti, Adâncata, Sadova, Horodnic de Sus, Hârtop, Volovăţ, Calafindeşti.
Cu lipsă de spaţii din cauza lucrărilor începute şi nefinalizate se confruntă şi unităţi şcolare din municipiul Suceava, precum grădiniţele „Aşchiuţă”, „Prichindel”, „1,2,3”.
Conform bilanţului prezentat de Petru Carcalete, şase unităţi şcolare din judeţ nu au bani pentru a-şi achiziţiona combustibilul pentru încălzirea în anotimpul rece. Este vorba despre Şcoala cu clasele I-VIII din Cotârgaşi, Şcoala nr.1 „Vasile Tomegea” din Boroaia, Şcoala „Artur Gorovei” din Buneşti, şcoala din Văşăuţi, Milişăuţi şi Horodnic.
Carcalete a declarat că „situaţia trebuie gestionată şi rezolvată de către primăriile din aceste localităţi, întrucât ele se ocupă de aceste aspecte în unităţile de învăţământ”.
În 480 de şcoli combustibilul a fost achiziţionat, în timp ce în 147 de şcoli nici măcar nu s-a început cumpărarea de combustibil, iar în 30 de şcoli operaţiunea este în curs de derulare. Doar 62 de şcoli din judeţ sunt dotate cu centrală termică.
Sute de unităţi şcolare fără autorizaţie sanitară de funcţionare
Din cele 927 de unităţi şcolare din judeţul Suceava, doar 286 au autorizaţie sanitară de funcţionare, 54 de şcoli sunt în curs de autorizare, iar 587 de unităţi de învăţământ nu deţin autorizaţie de funcţionare din punct de vedere sanitar.
Pentru transportul elevilor navetişti din judeţul Suceava ar mai fi nevoie de încă 31 de microbuze şcolare. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „în judeţ sunt 94 de microbuze, 79 dintre ele funcţionează, iar şapte necesită reparaţii”. Transportul elevilor în judeţ se face şi cu 15 maşini ARO.
Comenzile de mobilier şcolar nu au fost onorate în totalitate la nivelul judeţului, iar Petru Carcalete a spus că „din 224 de comenzi făcute, au fost onorate doar jumătate dintre ele şi nici acestea în proporţie de sută la sută”.
Aproape 600 de şcoli din judeţul Suceava nu dispun de nici o formă de asigurare a pazei elevilor şi bunurilor. Doar 22 de şcoli au paznici angajaţi, 148 de şcoli beneficiază de sprijinul jandarmilor şi poliţiştilor, iar în 84 de instituţii de învăţământ paza se face cu personal propriu. Numai 24 de unităţi de învăţământ sucevene sunt dotate cu sisteme de alarmă sau sisteme video.