Ancheta epidemiologică declanşată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava imediat după ce pe râul Suceava, în zona Tişăuţi, au fost găsiţi mii de peşti morţi, a fost finalizată în cursul zilei de ieri, concluzia specialiştilor fiind că aceştia au murit din cauza unor substanţe petroliere deversate în apă. Rezultatele anchetei au fost trimise către autorităţile de mediu, care au misiunea de a descoperi cine se face vinovat de poluare.
Toată povestea a ieşit la iveală miercurea trecută, în cursul serii, după ce un pescar a sesizat că în apă sunt foarte mulţi peşti morţi.
Primii peşti morţi, între staţia de epurare şi CET
Doctorul Petrea Dulgheru a explicat că după semnalarea numeroaselor cazuri de mortalitate, medicul veterinar zonal al instituţiei s-a deplasat la faţa locului, analizând situaţia din teren şi recoltând probe de peşte mort şi probe de apă.
„Între staţia de epurare şi CET, pe cursul apei, s-au observat primii peşti morţi, pârâul din dreptul staţiei, care se varsă în râul Suceava, având un uşor miros neplăcut. În aval de CET, la o distanţă de circa 1,5-2 kilometri, în dreptul satului Tişăuţi, pe suprafaţa apei, la margine pluteau mulţi peşti morţi. În zona respectivă, pe malul apei, s-au observat pete ruginii de pământ, cu miros de petrol”, a prezentat situaţia găsită iniţial la faţa locului Petrea Dulgheru.
Peşti morţi, văzuţi în mai multe rânduri în zona Tişăuţi
Echipa de control a DSVSA a mai descoperit că în zonă au mai fost văzuţi peşti morţi, în acest sens fiind adunate declaraţii de la mai mulţi martori. Conform acestora, mortalităţi au mai fost acum două săptămâni, acum două luni şi anul trecut.
„În urma examenului anatomopatologic, la deschiderea cavităţii abdominale a peştilor s-a perceput un miros fetid cu iz de substanţe petroliere. S-a constatat degeneresecenţa organelor interne, cavitatea abdominală conţinând o magma roşie – negricioasă cu prezenţa unei pelicule cu iz de substanţă petrolieră. Considerăm că aceste mortalităţi la peşti survin în urma unor surse poluante pasagere produse pe cursul râului Suceava”, a explicat directorul DSVSA Suceava.
Garda de Mediu Suceava urmează să demareze cercetări pentru a-i găsi şi sancţiona pe cei vinovaţi.