Bolnavii de TBC au rămas fără medicaţie, a informat ieri directorul coordonator adjunct cu probleme de sănătate publică şi programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Marinela Grădinaru.
Medicul a arătat că, printr-o adresă transmisă instituţiei, Dispensarul de Pneumoftiziologie din Suceava a comunicat că se află în imposibilitatea de a mai continua tratamentul pacienţilor externaţi din spital. Şi asta, întrucât „fondurile alocate pentru terapia pacienţilor cu tuberculoză sunt insuficiente, iar în plus se înregistrează disfuncţionalităţi în livrarea medicamentelor de către firmele furnizoare”.
„Comanda pentru luna august nu a fost onorată nici pe data de 20 august, deşi ar fi trebuit să sosească în primele zile ale lunii”, a subliniat Marinela Grădinaru, adăugând că lipsa tratamentului are drept efect creşterea rezistenţei la tuberculostatice şi cronicizarea unor cazuri.
Stocuri zero la cinci tipuri de medicamente
În adresa înaintată de responsabilii Dispensarului de Pneumoftiziologie Suceava, se arată că, la data de 17 august, din stoc lipseau următoarele medicamente: Etambutol, Streptomicină, Sinerdol, Ofloxin şi Vitamina B6.
Marinela Grădinaru a explicat că, pentru tratamentul curativ al bolnavilor, banii vin prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în timp ce Direcţiei de Sănătate Publică îi revine sarcina de a gestiona banii pentru profilaxie, prin programul de supraveghere şi control al TBC, pentru care au fost alocate sumele necesare.
„DSP suportă consumabilele pentru testarea PPC, seringile, containerele pentru deşeuri medicale, dezinfectantele. De asemenea, asigură chimioprofilaxia cu hidrazidă, filmele radiologice, soluţiile revelatoare, birotica”, a punctat medicul.
CAS nu are restanţe la plată
Ieri, printr-un comunicat de presă semnat de preşedintele director general, dr. Cristina Iordăchel, CAS Suceava a anunţat că, în luna august, a achitat în totalitate facturile depuse de spitalele care derulează programul naţional de TBC (Spitalul Judeţean Suceava, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, Spitalul Municipal Rădăuţi şi Spitalul Municipal Vatra Dornei).
Potrivit documentului, este vorba de 14.985,49 lei pentru medicamente şi 7.301,52 lei pentru materiale sanitare.
„În acest moment nu mai avem înregistrată la CAS nici o factură aferentă programului TBC neachitată”, se specifică în document.
Consecinţele întreruperii tratamentului
În judeţ, peste 500 de persoane sunt luate în evidenţă cu tuberculoză, o boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch, care se poate localiza în mai multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cel mai frecvent la nivelul plămânilor.
Afecţiunea este cauzată de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat şi consum exagerat de alcool, stres, existenţa unor boli cronice cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul, leucemia. Tuberculoza este vindecabilă 100% dacă este descoperită la timp şi se urmează un tratament corect. Întreruperea terapiei favorizează răspândirea bolii la persoanele din jur, agravează boala, iar pacientul nu mai răspunde la tratament.