Femeile tinere au devenit ţinta predilectă a traficanţilor de carne vie, iar judeţul Suceava nu face excepţie de la acest fenomen îngrijorător. Nici bărbaţii nu sunt excluşi de pe această listă, iar cifrele oficiale arată că anual sunt traficate mii de persoane Numai în cursul acestui an, în Suceava s-au înregistrat peste 30 de victime ale reţelelor naţionale şi transfrontaliere, racolatorii fiind aşa- numiţii „oameni cu două feţe”.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, în acest moment România este considerată atât sursă, cât şi ţară de tranzit pentru activităţile ilegale din acest domeniu. Totuşi, Suceava nu se află printre cele mai vizate judeţe în privinţa traficului de carne vie. Nu este însă un motiv de linişte, pentru că alte judeţe vecine, cum ar fi Iaşi, Botoşani, Bacău sau Vaslui figurează pe această listă neagră, ceea ce înseamnă că racolatorii îşi pot extinde oricând activitatea şi în Suceava.
Statisticile arată că în prima jumătate a acestui an, în Suceava s-au descoperit 31 de cazuri, ceva mai puţin faţă de anii precedenţi.
„Cele mai multe victime traficate la nivelul anului 2008 sunt femei tinere şi minore, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din mediul rural, reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor. De obicei, victimele ajung să fie exploatate sexual sau prin muncă, obligate să practice cerşetoria, ori sunt folosite pentru pornografia infantilă şi pe internet”, a declarat Ion Grigore, coordonatorul Centrului Regional Suceava.
Floare cu lame de cuţit, în loc de petale
Pentru a preveni şi diminua cât mai mult posibil acest flagel, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, au demarat o acţiune mediatică. Acesta se numeşte „Omul cu două feţe”, iar mesajul este acela că în spatele unei feţe prietenoase se poate ascunde un traficant de persoane. Imaginea folosită, o mână care întinde o floare cu lame de cuţit în loc de petale, este sugestivă asupra pericolului la care se expun persoanele racolate de reţelele de traficanţi de carne vie.
Au mai fost realizate spoturi video şi audio pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de persoane să afle ce riscuri comportă plecarea în străinătate, cu promisiunea că li se vor oferi locuri de muncă în diferite domenii, cum ar fi barmaniţe, dansatoare în cluburi de noapte sau pentru diferite activităţi în agricultură.
Linie telefonică gratuită: 0.800.800.678
Persoanele care au fost traficate sau care au dubii în privinţa unor oferte tentante venite din partea unor apropiaţi sau necunoscuţi pot apela şi linia telefonică gratuită Help Line. Aceasta funcţionează din septembrie 2006 şi are numărul 0.800.800.678.