Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2009 - Anul XIV, nr. 197 (4183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Scene de istorie

Călătorie în trecut, printre domniţe şi cavaleri, la Curtea lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Miile de suceveni care au ales să-şi petreacă sfârşitul de săptămână la Cetatea lui Ştefan cel Mare pot spune cu adevărat că s-au întors în trecut şi au trăit printre domniţe, cavaleri şi vrăjitoare dintr-o altă epocă.
Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, care s-a desfăşurat zilele acestea la Suceava, a atras mii de vizitatori, iar atmosfera din curtea cetăţii a fost una de basm.
Pentru a reda cât mai bine aerul medieval al evenimentului, chiar de la intrarea în cetate, toboşarul Gărzii Cetăţii de la Sighişoara invita lumea la festival, anunţând programul. Odată intrat pe porţile Cetăţii de Scaun, începea călătoria în istorie, iar plimbarea printre ruinele cetăţii, încăierările cavalereşti pentru a câştiga inimile frumoaselor domniţe, salvele de tun şi prezentările de arme creau o atmosferă unică, desprinsă parcă din peliculele de film.

 

Cetatea de Scaun a fost transformată într-un adevărat oraş medieval

Sucevenii şi turiştii care au venit sâmbătă la Festivalul de Artă Medievală au avut parte de un program încărcat de istorie şi de evenimente culturale deosebite. Ziua a început de la orele 10:00 dimineaţa, când cei mai mici dintre participanţii la festival au fost invitaţi la teatru. „Răţuşca cea urâtă” este piesa pe care actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret Vasilache din Botoşani au jucat-o pentru micii spectatori. După teatru, vizitatorii au fost invitaţi la şcoală, la Şcoala de dans, unde orele au fost ţinute de Ordinul Cavalerilor de Sibiu. Festivalul a continuat cu o nouă piesă de teatru, „Păcală”, pusă în scenă tot de actorii botoşăneni şi cu un program interactiv organizat de Cavalerii Cetăţii Bârsei.
Un moment important, încărcat de istorie, a fost „Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Sucevei”, o scenetă care a atras zeci de spectatori şi care a reuşit să introducă publicul în atmosfera vremurilor pe odinioară.
După acest eveniment, viaţa în cetate a început să devină tot mai animată, iar aerul de piaţă medievală a atras din ce în ce mai mulţi participanţi la festival. Piese de teatru pentru copii şi nu numai, şcoală de dans şi lupte cu spada, turnirul armelor cavalerilor, concert de muzică medievală Basilicum, susţinut de Grupul Truverii, spectacol cu focuri şi dans, toate acestea au captivat publicul.
În fiecare colţ al cetăţii, vizitatorii aveau parte de surprize cu aer medieval autentic. Domniţele, cavalerii şi vrăjitoarele erau pretutindeni. În Camera de gardă, „oamenii lui Ştefan” împroprietăreau cu pământ şi puneau pecetea domnească pe actele pe care le emiteau. Într-o altă odaie a cetăţii, frumoasele domniţe le citeau în stele celor interesaţi şi le descopereau viitorul după horoscopul medieval.

 

„Turnirul Medieval” din şanţul de apărare, atracţia de sâmbătă seara

Pe ruinele cetăţii, luptele între cavalerii dornici să cucerească inimile misterioaselor domniţe se dădeau necontenit, iar jos, în pulberăria cetăţii, cei interesaţi puteau viziona o expoziţie cu cetăţi medievale.
Seara de sâmbătă a culminat cu „Turnirul Medieval” organizat de Vali Vasilescu Production, un eveniment spectaculos care s-a desfăşurat în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun.
Vitejii cavaleri din cetate au fost provocaţi să participe la turnir, să-şi arate priceperea în mânuirea armelor şi să lupte pentru a câştiga mâna frumoasei prinţese, fiica regelui. Provocarea a fost cu neputinţă de refuzat, iar cavalerii, visând la frumoasa domniţă, s-au prins în luptă. Deşi iniţial nu a intrat în lupta pentru câştigarea prinţesei, Cavalerul Negru a apărut în ultimul moment, şi alături de ceilalţi cavaleri a trecut prin cele trei „probe de foc”, probe din care numai cel mai puternic ieşea victorios. Tăiatul capului, aruncatul suliţei la ţintă, călare, lovirea manechinului cu lancea sunt probele prin care au trecut cavalerii. Şi asta nu a fost tot. Viteji din cale afară, probele nu au fost suficient de grele pentru cavaleri, şi astfel, s-a ajuns la un duel cu lăncile pentru a câştiga mâna domniţei. Povestea trebuia să se termine cu Cavalerul Alb victorios, însă turnirul de sâmbătă seara a fost unul aparte, iar Cavalerul Negru s-a făcut iubit şi ovaţionat mai ales de către cei mai mici dintre spectatori, aşa că până la urmă l-a biruit pe Cavalerul Alb şi a furat mâna frumoasei domniţe. Turnirul s-a încheiat cu salve de tun.
Cei mai curajoşi dintre participanţii la festival au participat la concursul cu premii „Noaptea supravieţuitorilor în cetate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călătorie în trecut, printre domniţe şi cavaleri, la Curtea lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 4041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Călătorie în trecut, printre domniţe şi cavaleri, la Curtea lui Ştefan cel Mare3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei