Judeţul Suceava se plasează, la această dată, printre primele zece din ţară în ceea ce priveşte încasarea banilor de la contribuabili. Numai din impozitul forfetar, introdus în primăvara acestui an de Guvernul Boc, Fiscul a încasat de la firmele sucevene echivalentul în lei a aproape un milion de euro.
Potrivit datelor furnizate de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, în judeţ au fost depuse 14.896 de declaraţii, din care 10.386 pe impozitul minim (forfetar) şi doar 4.510 declaraţii pe impozit pe profit.
Pe baza acestora, Fiscul ar trebui să încaseze echivalentul a 5,6 milioane de euro, din care 3,7 milioane de euro reprezintă impozitul pe profit şi restul impozitul forfetar.
Până acum, a încasat 3,7 milioane de euro, din care 2,7 milioane euro o reprezintă impozitul pe profit şi diferenţa impozitul forfetar.
Impozitul forfetar este o sumă fixă cerută de stat unei firme, indiferent de bilanţul acesteia. Fie că are profit sau pierdere, firma plăteşte periodic statului aceeaşi sumă în contul impozitului pe câştig. Această prevedere fiscală poate fi ocolită de liber profesionişti, precum experţii contabili, medicii sau avocaţii, de cei care au o meserie sau care vor să realizeze activităţi de comerţ, care pot renunţa la firme în favoarea statutului de persoană fizică autorizată. Astfel, ei plătesc un impozit de 16% pe venit în locul celui forfetar, la care mai au de achitat contribuţiile la fondul de sănătate şi la cel de pensie. Schimbarea statutului juridic din SRL în PF se face la Registrul Comerţului.