Lupte pe viaţă şi pe moarte, turniruri cavalereşti, graţioase dansuri medievale, cu domni şi domniţe încântătoare, dar şi zgomotoase salve de tun au marcat deschiderea oficială a celei de-a patra ediţii a Festivalului Medieval de la Suceava.
Cetatea de Scaun a Moldovei a prins viaţă, în toate ungherele şi în curţile interioare, aprigi luptători şi domniţe cu cosiţe şi rochii lungi, frumos colorate, roind ca într-un stup de albine, în vreme ce crainicul cetăţii anunţa cu voce baritonală evenimentele în desfăşurare şi întâmpina „înalţii oaspeţi” în bubuitul tobelor.
Incursiunea în istorie a vizitatorilor Cetăţii a cuprins ieri şi un spectacol de teatru – „Primirea solilor Cetăţilor Moldovei”, în care voievodul Ştefan cel Mare primea raportul despre starea cetăţilor şi a poporului pe care îl conduce.
Cu laude pentru unii, critici pentru alţii şi pedepse aspre pentru cei nevrednici sau trădători, voievodul, beteag de un picior, după rana căpătată în asediul Cetăţii Chiliei, îşi conduce ţara cu înţelepciune şi diplomaţie.
Problemele de atunci se regăsesc şi în vremurile noastre, după cum reiese din vorbele sale, adresate părcălabului de Roman: “Ai grijă de drumul cel mare ce duce la Roman, să fie în bună stare, să nu aducă necazuri şi pagube căruţelor negustorilor, pentru că din negustorie vine bănetul în Moldova”.
Cel mai mare festival medieval din Moldova
Salvele de tun au marcat momentul deschiderii oficiale a festivalului, în prezenţa primarului Sucevei, Ion Lungu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vasile Ilie, precum şi a directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, care s-a ocupat de organizarea celui mai reuşit festival medieval de până acum.
“Spiritul marilor domnitori e acum prezent la Suceava, prin piesele de teatru din Cetate, iar cavaleri şi domniţe din toată ţara s-au adunat aici la noi, pentru a reînvia obiceiurile şi tradiţiile vremurilor trecute”, a spus Vasile Ilie.
“Avem cel mai mare festival medieval din Moldova şi ne dorim ca el să devină cel mai cunoscut festival de artă medievală din România”, a declarat Ion Lungu, care speră ca Cetatea Sucevei să devină kilometrul zero al turismului sucevean.
Deschiderea a fost continuată cu un frumos dans medieval, interpretat de copiii unei grădiniţe sucevene, pe care loviturile de tun i-au înfricoşat atât de tare, încât unii au izbucnit în plâns.
Lupte crâncene între cavaleri
Un moment spectaculos şi plin de adrenalină a fost Turnirul armelor medievale, în cadrul căruia cavalerii Cetăţii Bârsei s-au înfruntat în luptă, atât corp la corp, cât şi cu spade, suliţe şi buzdugane.
Spadele s-au încrucişat, s-au rotit ameninţător deasupra capetelor şi s-au abătut năprasnic asupra adversarilor chiar şi pentru un simplu ulcior cu vin, ori doar pentru ca luptătorii să-şi demonstreze bărbăţia. Cavalerii au stârnit când râsul spectatorilor, cu dialoguri inspirate, când strigăte de uimire şi admiraţie, pe când se loveau de muşcau din ţărână, ori când îşi îngenuncheau adversarul şi îl dezarmau cu lovituri profesioniste.
Aventurile cavalerilor şi ale domniţelor din Cetate vor continua până duminică seara, fiecare dintre acestea meritând din plin atenţia spectatorilor.
(22 aug 2009, 13:35:27
Rog pe respectivul reporter sa mai iasa si prin alte localitati care organizeaza astfel de festivaluri medievale, cum ar fi Sibiul, Sighisoara, Aradul, Timisoara.
O sa vada o diferenta imensa intre cum se desfasoara festivalele de acolo si...
Oricum... incet, incet, (mai avem mult) incepem sa ne apropriem si noi cei de la Suceava de ceea ce se vrea ar fi un festival medieval cu pretentii.