Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 22 aug 2009 - Anul XIV, nr. 196 (4182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivalul medieval

Parada nocturnă cu torţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mult aşteptata paradă pe străzile Sucevei a participanţilor ediţiei din acest an a Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare”, parada cu torţe care a deschis suita acţiunilor de gen, întrucât primele patru zile ale festivalului au fost dedicate teatrului, a fost o demonstraţie elocventă care a relevat amploarea manifestărilor.

 

O impresionantă paradă nocturnă

Dacă la ediţia de anul trecut parada s-a desfăşurat în miezul zilei, pe caniculă, anul acesta organizatorii festivalului au pus în scenă o impresionantă paradă nocturnă cu făclii, care a traversat oraşul de la un capăt la celălalt, poposind la final între zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Pregătită din timp de către organizatori, care au convenit asupra traseului şi au luat, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, măsuri speciale pentru desfăşurarea procesiunii în condiţii de noapte şi restricţii de trafic, coloana participanţilor, care s-a format în imediata apropiere a Bisericii Sf. Mina din cartierul Obcini, a pornit, conform programării, la ora 21:30.

 

150 de participanţi, din care 120 cu făclii aprinse

Având atât în deschidere, cât şi la sfârşitul coloanei, automobile ale Poliţiei Rutiere şi echipaje auto ale Jandarmeriei, procesiunea, alcătuită din cca. 150 de participanţi, din care 120 cu făclii aprinse, însoţită de poliţişti şi jandarmi, şi-a început deplasarea în ordine, având în frunte cinci călăreţi protejaţi de platoşe şi cămăşi de zale.
La câţiva paşi în spatele lor se înşiruia întregul alai, aliniind în rândul întâi, care era încadrat de doi jandarmi, vestitul toboşar de la serbările Sighişoarei (care bătea toba şi anunţa cu voce tare evenimentul), flancat de un oştean cu muscheta pe umăr, cu tricorn şi perucă pudrată, şi o demoazelă încorsetată, care-şi sălta în mers trena rochiei, ambii purtători de făclii.

 

Cavaleri şi domniţe, războinici echipaţi cu armuri, oşteni cruciaţi...

Urmau apoi doi cavaleri cu straie blazonate şi cizme negre, răsfrânte peste genunchi, care ţineau, cu rândul, prapurul Ordinului Cavalerilor de Mediaş, prapur decorat, pe faţa expusă către coloană, cu 13 blazoane cavalereşti.
Coloana pedestră, luminată de flăcările făcliilor, înşiruia în continuare cavaleri şi domniţe, războinici înarmaţi echipaţi cu armuri, mercenari înzăuaţi, oşteni cruciaţi cu haine albe şi cu semnul crucii pe piept ţinând lăncile în cumpănire, luptători asiatici cu şorţuri şi platoşe din piele, cu blănuri pe umeri, cu coifuri şi cu paloşe late, ascunse în tecile prinse la spate.

 

Tamburine, fluiere şi castaniete

Domniţe cu rochii lungi de catifea şi brocart se sprijineau de braţele cavalerilor, scutieri şi menestreli se amestecau în convoi, tamburinele, fluierele şi castanietele animau sonor procesiunea, ai cărei participanţi strigau, din când în când, într-un glas, „Vivat!”, fiind urmăriţi şi aplaudaţi de cetăţenii care priveau parada de pe marginea străzii, din balcoane şi de la ferestrele locuinţelor.
Pensionari ieşiţi în faţa blocului, bunicuţe în capoate cu buline, părinţi cu copii (unii încă în cărucior, alţii purtaţi pe umeri), puşti cu rucsacuri în spate, biciclişti blocaţi pe trotuar, toţi deopotrivă se uitau la paradă, unii salutau, alţii făceau fotografii cu telefoanele mobile.
Privitorii încântaţi de spectacol se înregimentau coloanei, însoţindu-i pe participanţi.

 

Un lanţ lung de făclii, care a pătruns lent dincolo de ziduri

Procesiunea, care a parcurs Bulevardul „George Enescu”, a cotit spre Universitatea „Ştefan cel Mare”, a trecut prin faţa Primăriei municipiului şi a urmat calea pe Bulevardul „Ana Ipătescu” până în dreptul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, s-a înscris apoi pe Strada Mitropoliei pe drumul către Cetatea de Scaun a Sucevei, unde a ajuns după mai bine de o oră şi 20 de minute de la plecare.
Pe drumul pietruit care mărgineşte şanţul de apărare al cetăţii, până pe podul de lemn de la intrare, s-a format un lanţ lung de făclii, care a pătruns lent dincolo de ziduri.

 

Din tunelul timpului, în contemporaneitate

Dincolo de bolţile porţilor, în fortul muşatin, deşi ajungeau într-un perimetru medieval autentic, cavalerii, domniţele, războinicii şi menestrelii, care parcă au străbătut tunelul timpului, au intrat în contemporaneitate, devenind spectatori la concertul de blues susţinut de Terry Lee Burns.
Făcliile Evului Mediu au luminat în continuare concertul.
După miezul nopţii de joi, Festivalul Medieval de la Suceava a intrat în cele trei zile de weekend ale săptămânii, zile şi nopţi care concentrează programul manifestărilor medievale care se vor încheia duminică cu un fulminant spectacol cu focuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada nocturnă cu torţe.
 Vizualizări articol: 5312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Parada nocturnă cu torţe4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei