Urgenţe majore rezolvate de asistenţi medicali în loc de doctori. Aşa au înţeles că trebuie să-şi facă datoria responsabilii de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), care au trimis la solicitările ce necesitau prezenţa unui doctor doar asistentul medical.
Ilegalitatea a fost descoperită la un control efectuat în perioada 30 iulie - 07 august de o echipă mixtă a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la care s-a alăturat şi un reprezentant al Instituţiei Prefectului. Abaterea a fost aspru sancţionată de autorităţile locale venite în verificări.
Raportul întocmit la finele cercetărilor şi dat publicităţii în această săptămână de şeful CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, arată că, în primele şase luni ale anului, din peste 11.000 de solicitări care reprezentau urgenţe şi la care Serviciul Judeţean de Ambulanţă trebuia să trimită un medic, doar aproximativ 1.200 au fost rezolvate de un cadru medical, restul fiind rezolvate de un simplu asistent medical.
La Vatra Dornei, din 1082 de solicitări, doar 16 au fost cu medic
Potrivit documentului, participarea medicilor în echipaje în primele şase luni ale anului 2009 a fost următoarea: staţia Suceava (10 medici) – din 6148 solicitări, medicii au participat la 1053 solicitări; substaţia Vatra Dornei (1 medic) – din 1082 solicitări, medicul a participat la 16 solicitări; substaţia Rădăuţi (1 medic) – din 2610 solicitări, medicul a participat la 87 solicitări; substaţia Gura Humorului (1 medic cu jumătate de normă) – din 1896 solicitări, medicul a participat la 117 solicitări. De menţionat că aceste date au fost extrase de echipa de control din baza de date existentă la sediul SJA Suceava.
Potrivit dr. Cristina Iordăchel, contractarea serviciilor de urgenţă prespitaliceşti cu CAS se face în baza numărului de servicii şi tipul lor, propus de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, iar stabilirea tarifului pe solicitare se face în funcţie de fundamentarea economică (prezentată la dosarul de contractare) pe care o înaintează reprezentanţii legali ai SJA.
SJA, obligat la plata a peste un milion de lei şi la achitarea de penalităţi
Şeful CAS a arătat că, în urma verificărilor, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost obligat la plata unei sume de peste un milion de lei, la care se adaugă penalităţi de peste 76.000 lei, şi a explicat că sumele imputate rezultă din faptul că SJA a raportat pentru decontare un număr mare de servicii care presupuneau prezenţa medicului sau coordonarea echipajului de la distanţă de către un medic (certificată prin raportul medical ataşat fişei de solicitare), în condiţiile în care în realitate aceste servicii au fost prestate de asistenţi medicali.
Amintim că, în cadrul controlului, a fost verificată activitatea SJA desfăşurată în perioada 01 ianuarie - 31 iulie a.c. Verificările au vizat modul de respectare a clauzelor contractuale privind raportarea serviciilor care fac obiectul contractului, respectiv concordanţa dintre serviciile raportate (numărul de solicitări şi km parcurşi) cu cele din documentele de evidenţă specifice de la nivelul Serviciului de Ambulanţă, încadrarea cu personal conform clasificării ambulanţelor, dacă aparatele medicale şi echipamentele din dotare sunt funcţionale, respectarea clauzei contractuale privind asigurarea prezenţei personalului medico-sanitar, asigurarea serviciilor medicale de urgenţă prespitalicească cu utilizarea mijlocului de transport adecvat şi a echipamentului corespunzător situaţiei respective, consemnarea tuturor solicitărilor în registrul de apeluri, fişă de solicitare, foaie de drum.
(22 aug 2009, 13:57:58
Ce vrei sa spui cu cuvintele de mai sus mentionate la titlul comentariului?
Poate acel simplu asistent cum zici dumitale draga, are pregatire profesionala in domeniu, experienta ca 90 % el se ocupa de pacient.
Deci ai grija la exprimare, nu baga la inferioritate alte ranguri