Suspendarea radarelor fixe, dispusă la nivel naţional la începutul lunii aprilie a acestui an, i-a făcut pe primarii din cele trei localităţi ale judeţului în care au funcţionat aparatele de măsurare a vitezei să blocheze banii adunaţi în conturile Trezoreriei de la şoferii amendaţi, în total fiind vorba de aproape 400.000 de lei.
Mai mult, firma SC Codec SRL Cluj Napoca, cea care a suportat costurile integrale ale investiţiei în radare, şi căreia, conform contractelor încheiate, îi revin 65% din banii încasaţi, nu a primit vreun leu, mai mult ca sigur soarta banilor urmând a fi stabilită în instanţă.
Primarii se tem să facă ceva cu banii până când nu se ia o decizie definitivă cu privire la legalitatea contractelor pe care le-au încheiat, dorind să aibă la dispoziţie toată suma încasată în cazul în care vor pierde.
Primarii se judecă pentru a scăpa de amenzile încasate
În această situaţie s-a ajuns după ce radarele au fost suspendate, pentru că primarii nu ar fi încheiat legal contractele cu firma din Cluj. Ulterior, după câteva zile, Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a aplicat amenzi de câte 70.000 de lei primăriilor din Dumbrăveni, Forăşti şi Drăguşeni, localităţi pe raza cărora au funcţionat cele opt radare fixe din judeţ, pentru acelaşi motiv: nerespectarea legislaţiei referitoare la achiziţiile publice. Cei trei primari au contestat sancţiunile în instanţă, procesele fiind pe rol.
Exclud să dea vreun leu celor de la Codec Cluj Napoca
„Din punctul nostru de vedere procedurile au fost corecte şi credem că vom obţine anularea amenzii în instanţă. Până la o soluţionarea definitivă toţi banii rămân în contul Trezoreriei”, a declarat primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, explicând că deocamdată nu se pune problema virării vreunui leu în conturile firmei clujene.
Avrămia Brăduţ, primarul comunei Forăşti, a fost şi mai tranşant din acest punct de vedere.
„Cei de la Codec trebuie să ne dea în judecată şi o să vedem dacă vor primi sau nu ceva”, a spus edilul.
Primarul din comuna Drăguşeni, Vasile Cepoi, spune că ar vrea să scoată banii din conturile Trezoreriei pentru a mai face trotuare în comună, însă deocamdată aşteaptă să vadă cum decurge procesul cu ANRMAP, mărturisind că are de gând să acţioneze la fel ca ceilalţi primari aflaţi în situaţia sa.
Conform declaraţiilor primarilor, amenzile încasate sunt în valoare de 80.000 de lei la Dumbrăveni, 90.000 de lei la Drăguşeni şi 216.400 de lei, în cazul comunei Forăşti.
Amenzile dinaintea suspendării radarelor rămân valabile
Poliţiştii spun că toate amenzile înregistrate de radare înainte de 9 aprilie, ziua în care au fost suspendate, rămân valabile, iar şoferii care au primit acasă procesele verbale de contravenţie trebuie să achite sancţiunile. Deşi mulţi dintre cei care au apucat să plătească sancţiunile contravenţionale speră acum să primească banii înapoi, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime.
„Chestiunea este foarte clară: radarele au fost suspendate pentru presupuse nereguli în procedurile de achiziţie, ele în sine au funcţionat legal, iar şoferii care au fost prinşi cu viteze peste limitele legale nu au şanse să-şi recupereze sancţiunile la nici o instanţă”, este de părere primarul Ioan Pavăl.
În mai puţin de două luni, de la darea în folosinţă şi până pe 9 aprilie, cele opt aparate de măsurare a vitezei din judeţ au înregistrat 42.188 de abateri privind depăşirea limitei de viteză legală, rezultând o medie de aproximativ 800 de amenzi pe zi.
(22 aug 2009, 19:51:13