Nereguli grave la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost descoperite la ultimul control derulat în perioada 30 iulie – 07 august de către o echipă mixtă a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Prefecturii Suceava cu privire la activitatea desfăşurată de această unitate sanitară în perioada 01 ianuarie - 31 iulie a.c..
Raportul întocmit la finalul verificărilor şi dat publicităţii ieri, de CAS Suceava, arată că SJA a făcut raportări eronate şi a încasat necuvenit peste un milion de lei, sumă care i-a fost imputată şi la care s-a adăugat şi plata unor penalităţi de peste 76 mii lei.
Au trimis la urgenţe majore doar asistentul, dar au cerut bani şi pentru medic
Dr. Cristina Iordăchel, preşedintele director general al CAS Suceava, a arătat că, din numărul total de 7.368 de solicitări raportate ca fiind urgenţe medico-chirurgicale majore, numai 769 (10,44% din cazuri) au fost asigurate cu echipaje de urgenţă cu medic, ceea ce înseamnă că SJA a efectuat servicii ieftine, dar pe care le-a raportat ca fiind scumpe, pentru a încasa mai mulţi bani.
„La contractarea serviciilor de urgenţă prespitalicească, CAS Suceava a negociat cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă tarife de 465 lei/solicitare pentru solicitări reprezentând urgenţe medico-chirurgicale majore care se vor rezolva cu ambulanţe cu echipaj condus în mod obligatoriu de un medic şi tarife de 260 lei/solicitare pentru solicitări de gradul II, care se vor rezolva cu echipaje având în componenţă numai asistenţi medicali.
SJA Suceava a raportat în primele şase luni ale anului toate cele 7.368 de servicii ca fiind urgenţe majore şi a cerut la decontare tariful de 465 lei/solicitare, care, conform contractului, ar fi trebuit să fie decontate numai în cazul în care asistenţa de urgenţă ar fi fost acordată de medic. Ordinul MS nr. 1092/2006 prevede că, în cazul unei urgenţe majore, dacă nu există medic disponibil pentru a se deplasa cu ambulanţa, asistenţa medicală acordată poate fi monitorizată de la distanţă de un medic, dar acesta va ataşa ulterior fişei de solicitare un raport medical prin care a autorizat echipajul să acorde asistenţa medicală care i-a depăşit competenţele”, a explicat medicul.
Diagnostice stabilite de asistenţi medicali
Cristina Iordăchel a adăugat că, în urma controlului efectuat la SJA, s-a mai constatat că pentru un număr de 6.599 solicitări s-au solicitat în mod eronat decontări de 465 lei/solicitare, în loc de 260 lei/solicitare.
Ea a arătat că SJA a argumentat aceste cereri de decontări prin diagnosticul menţionat în fişa de solicitare, însă a explicat că diagnosticul fusese stabilit de un asistent medical care nu avea competenţele legale.
„Diferenţa de tarif pe solicitare acordată de CAS Suceava, de aproximativ 200 lei/solicitare, provine, conform fundamentării de tarif depusă la CAS chiar de reprezentanţii legali ai SJA, din necesarul de buget estimat pentru plata activităţii medicilor. Prin urmare, echipa de control a propus imputarea contravalorii diferenţei de tarif aferente acestor servicii”, a punctat Cristina Iordăchel.
Potrivit medicului, la verificări au fost depistate şi alte abateri, respectiv raportarea eronată a unui număr de 2.192 de solicitări, din care 1.321 urgenţe medico-chirurgicale majore, la tarif de 465 lei/solicitare, şi 871 de gradul II, la tarif de 260 lei/solicitare, care, conform documentelor controlate, reprezentau de fapt cazuri pentru care s-a asigurat doar transportul de urgenţă al pacienţilor, asistat de un asistent medical, pentru care casele de asigurări decontează conform legislaţiei în vigoare doar 1,8 - 1,85 ron/km.
„Sumele imputate, rezultate în urma controlului, provin din faptul că SJA Suceava nu a raportat serviciile de urgenţă prespitalicească în conformitate cu clasificarea reală a echipajului şi cu luarea în considerare a tipului vehiculului, precum şi a competenţelor echipajului. Pentru aceste servicii medicale raportate în mod eronat, SJA trebuie să restituie CAS Suceava suma necuvenită în valoare de 1.042.451,53 lei, pentru care au fost calculate majorări în cuantum de 76.414,70 lei. Menţionăm că suma necuvenită şi imputată SJA Suceava a fost stabilită luându-se în calcul toate serviciile realizate de către SJA Suceava în perioada supusă controlului şi compensându-se contravaloarea serviciilor realizate peste contract cu o parte din sumele imputate”, a conchis Cristina Iordăchel.
Cum se apără directorul de la Ambulanţă
Aflat în concediu, directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc, care cunoştea concluziile raportului, a declarat că acuzaţiile CAS sunt “iresponsabile” şi a apreciat că prin “maniera în care s-a făcut controlul s-au provocat tensiuni sociale în rândul personalul SJA”. El a arătat că unitatea pe care o conduce nu are nici maşini de urgenţă suficiente, care să se deplaseze la toate solicitările majore şi nici medici specializaţi în urgenţe, care să acopere 24 de ore.
El a declarat că în România nu există “o grilă unitară de control asupra raportării serviciilor medicale efectuate”, iar tocmai din acest motiv există astfel de probleme.
“Disputa cu CAS porneşte de la faptul că în prezent CAS nu are specialişti în medicină de urgenţă, are însă nişte economişti care privesc lucrurile obtuz, care se erijează în judecători ai actului medical fără a avea competenţa”, s-a apărat directorul Martiniuc, care a ameninţat inclusiv cu o acţiune în contencios administrativ dacă CAS va tăia din resursele financiare ale unităţii pe care o conduce.