Angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au fost şi ieri în număr mic la acţiunile de pichetare organizate de sindicate. Adresa trimisă în teritoriu de adjunctul şefului IPJ Suceava, comisarul şef Viorel Onea, le dă fiori poliţiştilor, care se tem să nu fie sancţionaţi ulterior dacă vor participa la proteste.
Faţă de ziua de luni, în faţa Prefecturii Suceava s-au prezentat câţiva poliţişti în plus. A fost un număr nesemnificativ faţă de personalul angajat, iar sindicaliştii spun că oamenii refuză să participe de teamă că vor fi sancţionaţi pe linie de serviciu, inclusiv prin diminuarea drepturilor salariale.
„De la Rădăuţi, de exemplu, nu a venit nimeni, deşi au promis că vor ajunge aici. Trebuiau doar să urce în autobuzul închiriat de cei de la Frontieră, dar nu au făcut-o. Nu ştiu motivele, dar le pot bănui”, a declarat Vasile Anton, liderul de sindicat al angajaţilor din IPJ Suceava.
Şi în cazul altor subunităţi de poliţie din judeţ s-ar fi inventat şedinţe, s-au redescoperit AN-uri (n.r. – fapte cu autor necunoscut), totul pentru ca prezenţa la proteste să fie cât mai mică.
Poliţiştii de frontieră au protestat în faţa sediului IPJ Suceava
După mai bine de jumătate de oră de pichetare a sediului Prefecturii, liderii celor două sindicate au luat decizia să se deplaseze în faţa sediului IPJ Suceava.
Preţ de aproximativ 20 de minute, sindicaliştii au „flancat” sediul Poliţiei şi au suflat cu putere în fluiere pentru a fi auziţi şi de oamenii din birouri, dar şi de şefii instituţiei.
„A fost un gest de solidaritate cu colegii noştri din Poliţie, care se tem să participe la acţiunile de protest. Sper că i-am convins să coboare în stradă şi mâine (n.r. –astăzi) să fie în număr mai mare”, a mărturisit Florin Rădăcină, liderul sindicaliştilor de la Poliţia de Frontieră.
Ce vor sindicaliştii
Reprezentanţii sindicatelor din cele două instituţii care au participat la pichetări au dorit să întărească ideea că nu doresc măriri salariale şi nici să obţină alte avantaje.
„Dorim doar respectarea prevederilor legale. Să ni se plătească tot ce este stipulat în lege şi să ni se asigure logistica pentru a ne putea desfăşura activitatea în condiţii normale”, este mesajul transmis de sindicalişti.
Comisari şefi şi agenţi, deopotrivă la protest
Printre cei 40 de protestatari din faţa Prefecturii s-au regăsit nu doar simpli agenţi, ci şi ofiţeri. „Aici nu contează gradele, că suntem agenţi sau comisari şefi, suntem toţi egali”, a spus unul dintre sindicalişti.
În afara acţiunii de pichetare de la Prefectură, a mai fost organizat un eveniment similar şi la Rădăuţi, unde aproximativ 40 de poliţişti de frontieră au protestat în faţa sediului instituţiei la care sunt angajaţi.