Realizarea unuia dintre cele mai ample proiecte de refacere a reţelelor de utilităţi a Sucevei – proiectul ISPA pentru apă şi canalizare, este pusă în pericol de întârzierile nejustificat de mari la una din componentele acestui program – apa potabilă. Dacă termenele limită trasate prin proiect pentru realizarea unor etape nu vor fi respectate, municipiul Suceava riscă să piardă cel puţin 33 de milioane de euro, finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană.
Realizarea proiectului ISPA a fost încredinţată prin licitaţie firmelor Pfeiffer – partea de canalizare şi TMUCB – partea de apă potabilă. Dacă, conform estimărilor municipalităţii, Pfeiffer a realizat cam 40% din proiectul total, în acelaşi timp, TMUCB a făcut doar 15% din partea ce le revenea.
Scrisoare de avertisment de la Ministerul Finanţelor
Acest lucru a fost remarcat şi de către autorităţile financiare care supraveghează realizarea proiectului, prin prisma devizelor de lucrări trimise spre decontare.
Diferenţele foarte mari dintre lucrările finalizate pe partea de canalizare şi cele de pe partea de apă potabilă au stârnit reacţii atât din partea Băncii Germane de Dezvoltare KFW, care a acordat un împrumut de aproape şapte milioane de euro, cât şi a Guvernului, care a cofinanţat proiectul cu peste 12 milioane de euro.
“Din păcate, întârzierile pe partea de apă potabilă pun în pericol întregul proiect ISPA. Am primit recent o scrisoare de la Ministerul Finanţelor, prin care suntem avertizaţi că riscăm să pierdem întreaga finanţare nerambursabilă dacă nu recuperăm din întârziere. Nu mai este de joacă. Suplimentaţi forţele de lucru sau trecem la măsuri aspre. Dacă trebuie, vă vom arată şi cartonaşul roşu”, a declarat Lungu, dispus să meargă la soluţia extremă, de reziliere a contractului şi de încredinţare a lucrărilor unei alte firme.
Forţa de muncă din teren, la jumătate din cât ar fi necesar
Problemele cauzate până în prezent de firma TMUCB au fost confirmate şi de directorul ACET, Ştefan Groza, care a spus că până acum au modificat de opt ori graficul de lucrări pe care ar fi trebuit să îl respecte, fără prea mult succes.
“Noi le-am arătat deja cartonaşul galben. Cel roşu e pe aproape”, a spus şi Groza, care a menţionat că se cunoaşte totuşi o îmbunătăţire a situaţiei, după ce responsabilii de lucrări din Suceava au fost schimbaţi de curând.
Aceştia s-au arătat cooperanţi cu municipalitatea şi dispuşi să angajeze mai multă forţă de muncă, pentru a recupera timpul pierdut.
“Pentru a ajunge la zi cu lucrările, până la finele anului, ar trebui să aibă cel puţin 200 de oameni în teren, zi de zi. Ori acum ei au doar jumătate din cât e necesar”, au precizat reprezentanţii firmei de consultanţă Eptisa, care răspunde de implementarea proiectului ISPA la Suceava.
Drept urmare, firma TMUCB va fi monitorizată în mod special de autorităţile sucevene, care, din cauza întârzierilor lor, riscă să piardă un proiect de zeci de milioane de euro.
(19 aug 2009, 15:06:14
Bataia alesilor este numai pentru ,,ciolan'' , la gindul avantajelor ce le survin folosindu-se de functiile oferite de noi.... Pentru ei, conducatorii, acesti needucati, ii doare-n spate de toate necazurile, suferintele prin care trecem noi .... lor nici nu le pasa, n-au rusine !...