Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Probleme

Primăria Suceava, la un pas de a pierde finanţarea pentru lucrările ISPA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Realizarea unuia dintre cele mai ample proiecte de refacere a reţelelor de utilităţi a Sucevei – proiectul ISPA pentru apă şi canalizare, este pusă în pericol de întârzierile nejustificat de mari la una din componentele acestui program – apa potabilă. Dacă termenele limită trasate prin proiect pentru realizarea unor etape nu vor fi respectate, municipiul Suceava riscă să piardă cel puţin 33 de milioane de euro, finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană.
Realizarea proiectului ISPA a fost încredinţată prin licitaţie firmelor Pfeiffer – partea de canalizare şi TMUCB – partea de apă potabilă. Dacă, conform estimărilor municipalităţii, Pfeiffer a realizat cam 40% din proiectul total, în acelaşi timp, TMUCB a făcut doar 15% din partea ce le revenea.

 

Scrisoare de avertisment de la Ministerul Finanţelor

Acest lucru a fost remarcat şi de către autorităţile financiare care supraveghează realizarea proiectului, prin prisma devizelor de lucrări trimise spre decontare.
Diferenţele foarte mari dintre lucrările finalizate pe partea de canalizare şi cele de pe partea de apă potabilă au stârnit reacţii atât din partea Băncii Germane de Dezvoltare KFW, care a acordat un împrumut de aproape şapte milioane de euro, cât şi a Guvernului, care a cofinanţat proiectul cu peste 12 milioane de euro.
“Din păcate, întârzierile pe partea de apă potabilă pun în pericol întregul proiect ISPA. Am primit recent o scrisoare de la Ministerul Finanţelor, prin care suntem avertizaţi că riscăm să pierdem întreaga finanţare nerambursabilă dacă nu recuperăm din întârziere. Nu mai este de joacă. Suplimentaţi forţele de lucru sau trecem la măsuri aspre. Dacă trebuie, vă vom arată şi cartonaşul roşu”, a declarat Lungu, dispus să meargă la soluţia extremă, de reziliere a contractului şi de încredinţare a lucrărilor unei alte firme.

 

Forţa de muncă din teren, la jumătate din cât ar fi necesar

Problemele cauzate până în prezent de firma TMUCB au fost confirmate şi de directorul ACET, Ştefan Groza, care a spus că până acum au modificat de opt ori graficul de lucrări pe care ar fi trebuit să îl respecte, fără prea mult succes.
“Noi le-am arătat deja cartonaşul galben. Cel roşu e pe aproape”, a spus şi Groza, care a menţionat că se cunoaşte totuşi o îmbunătăţire a situaţiei, după ce responsabilii de lucrări din Suceava au fost schimbaţi de curând.
Aceştia s-au arătat cooperanţi cu municipalitatea şi dispuşi să angajeze mai multă forţă de muncă, pentru a recupera timpul pierdut.
“Pentru a ajunge la zi cu lucrările, până la finele anului, ar trebui să aibă cel puţin 200 de oameni în teren, zi de zi. Ori acum ei au doar jumătate din cât e necesar”, au precizat reprezentanţii firmei de consultanţă Eptisa, care răspunde de implementarea proiectului ISPA la Suceava.
Drept urmare, firma TMUCB va fi monitorizată în mod special de autorităţile sucevene, care, din cauza întârzierilor lor, riscă să piardă un proiect de zeci de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava, la un pas de a pierde finanţarea pentru lucrările ISPA.
 Vizualizări articol: 2194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Primăria Suceava, la un pas de a pierde finanţarea pentru lucrările ISPA4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greu de suportat mizeria (umana)! trimis de
(19 aug 2009, 15:06:14
Normal era ca lucrarile sa fi inceput in primavara ....dar cine trebuia sa aiba grija de orasul asta?!

Bataia alesilor este numai pentru ,,ciolan'' , la gindul avantajelor ce le survin folosindu-se de functiile oferite de noi.... Pentru ei, conducatorii, acesti needucati, ii doare-n spate de toate necazurile, suferintele prin care trecem noi .... lor nici nu le pasa, n-au rusine !...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei