Prima probă a celei de-a doua sesiuni de bacalaureat din acest an a fost cu ghinion pentru unul dintre candidaţii care susţinea testarea la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Concurentul a pierdut şansa de a lua bacalaureatul chiar de la primul examen, cel oral la limba şi literatura română, după ce a fost eliminat din examen pentru că i-a sunat telefonul mobil în timp ce se afla în sala de evaluare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, inspectorul Laura Hacman, a declarat că „metodologia examenului de bacalaureat interzice accesul candidaţilor în săli cu telefoanele mobile asuprea lor”. Culmea ghinionului pentru absolventul de liceu sucevean a fost faptul că telefonul mobil i-a sunat chiar în timpul probei.
Potrivit metodologiei de bacalaureat, candidaţilor la examen, indiferent dacă proba este orală sau scrisă, „li se interzice să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări, manuale, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare”. Metodologia prevede că nerespectarea acestor condiţii duce la eliminarea candidaţilor din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
22 de note de zece
În fiecare dintre cele două centre de testare a candidaţilor din judeţul Suceava, concurenţilor li s-a pus la dispoziţie, potrivit metodologiei, o pungă în care să-şi poată pune telefoanele mobile sau materialele cu care nu au acces în săli, şi o etichetă pe care şi-a trecut numele şi au lipit-o pe pungă. Pe perioada examenului, pungile cu obiectele personale ale candidaţilor sunt duse în sala de depozitare, sală supravegheată de către unul dintre asistenţii comisiei.
La prima probă a examenului de bacalaureat, care a avut loc luni, au participat 591 din cei 639 de candidaţi înscrişi. Şase dintre candidaţi au picat proba, unul a fost eliminat, iar restul au promovat testarea. 74 de candidaţi au luat note de la 5 la 5,55, 135, note între 6 şi 6,99, şi alţi 186 de concurenţi au obţinut rezultate de la 7 la 7,99.
Note de la 8 la 8,99 au primit 126 de concurenţi, în timp ce alţi 48 de candidaţi au obţinut note de la 9 la 9,99.
Doar 22 de candidaţi au luat nota 10 la proba orală la limba şi literatura română.
Bacalaureatul continuă astăzi cu proba orală la o limbă modernă, după care candidaţii vor începe probele scrise.