Cei 24 de copii de la Centrul de Plasament „Visătorii” se întorc luni, 24 august, din nou în instituţia care-i ocroteşte, la trei luni după incendiul care a devastat clădirea.
Cu bani de la Consiliul Judeţean Suceava, circa 40.000 de lei, sume importante provenite din sponsorizări, dar şi de la Fundaţia Umanitară „Stichting HAR” din Wychen – Olanda, iniţiatorul înfiinţării unui complex de servicii pentru copiii săraci din Bucovina, la Fundu Moldovei, Centrul de Plasament „Visătorii” a fost refăcut în totalitate.
În plasament la angajaţi ai Direcţiei
Pe perioada celor trei luni, cât au durat lucrările la refacerea centrului de plasament, copiii au fost luaţi în plasament de angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Incendiul a izbucnit în noaptea de 11 spre 12 mai, la acoperişul centrului de plasament. Au ars un atelier, două magazii, nouă dormitoare, o cameră de arhivă şi patru grupuri sanitare.
Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Florin Tărnăuceanu, a spus că în timpul incendiului au ars şi multe obiecte vechi, de valoare, care ar fi trebuit să facă parte dintr-un muzeu al comunei Fundu Moldovei.
Copiii aflaţi la acea vreme în centrul de plasament au fost evacuaţi de pompieri în condiţii de siguranţă. Pagubele produse de incendiu au fost estimate de pompieri la câteva sute de mii de lei.
Fraţi, din şase familii sărace
Opt băieţi şi 16 fete, cu vârste cuprinse între patru şi 17 ani, provenind din şase familii cu venituri reduse din zona Câmpulung, au stat în aceste trei luni la angajaţi ai Direcţiei de Protecţie a Copilului.
La Fundu Moldovei este singurul centru de plasament în care sunt internaţi fraţi provenind din familii sărace, numeroase sau dezorganizate. Patru dintre aceşti copii urmează cursurile Colegiului Naţional „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, iar 20 de copii frecventează cursurile Şcolii „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei.
Scopul deschiderii centrului de plasament la Fundu Moldovei a fost de la început instituţionalizarea copiilor care provin din familii cu mai mulţi fraţi şi care nu au condiţii decente de viaţă, de educaţie. În acelaşi timp, personalul din centru caută soluţii pentru ca fraţii (2, 3, 4, 7 fraţi dintr-o singură familie) să revină în familia naturală, atunci când părinţii le vor oferi copiilor o viaţă mai bună.
În perioada cât fraţii stau în acest centru, ei pot fi vizitaţi de către familiile naturale, doar că acest lucru se întâmplă rar, părinţii neavând uneori bani cu care să-şi plătească biletul de autobuz până la centru.
„Casa Visătorii”, după cum este cunoscut de localnici complexul de la Fundu Moldovei, a fost deschisă în anul 2005, după ce o firmă olandeză a investit aproape 250 de mii de euro.