Aproximativ o sută de poliţişti suceveni au pichetat, ieri, Prefectura Suceava pentru a solicita respectarea legilor prin care beneficiază de diverse drepturi salariale. Deşi au anunţat protestul cu mult timp în urmă, unul dintre adjuncţii IPJ Suceava, Viorel Onea, le-a sugerat poliţiştilor că nu este momentul pentru astfel de acţiuni.
Unul dintre adjuncţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Viorel Onea, este acuzat de membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) că le-a sugerat să renunţe la mijloacele de protest programate pentru această săptămână. Deşi pichetarea Prefecturii Suceava a fost anunţată cu mai mult timp în urmă, la începutul săptămânii trecute Viorel Onea a înaintat o adresă Biroului Teritorial Suceava al din IPJ Suceava în care le sugerează sindicaliştilor să renunţe la proteste.
„Având în vedere evoluţia ultimelor evenimente de pe raza judeţului Suceava, când victima unei infracţiuni de tâlhărie, comisă de un grup de şase persoane la data de 20.07.2009, a decedat la Spitalul Judeţean (cinci din cei şase autori au fost identificaţi şi arestaţi), iar presa suceveană a iniţiat o campanie de denigrare a structurilor de ordine şi siguranţă publică, cu trimitere directă la lipsa de profesionalism şi implicare a poliţiei în soluţionarea cauzei, considerăm că nu este oportună organizarea în perioada 17.08 – 21.08.2009 a unor manifestări de protest sau mitinguri, prezenţa poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava la aceste acţiuni determinând reacţii negative din partea comunităţii”, se arată în adresa semnată de Viorel Onea.
Acesta dă şi asigurări că cei din conducerea IPJ Suceava sunt dispuşi să discute cu reprezentanţii sindicaliştilor pentru rezolvarea problemelor poliţiştilor.
Deşi a semnat respectiva adresă, Viorel Onea nu a mai recunoscut ieri că le-a sugerat sindicaliştilor să renunţe la proteste. „Nu aveam cum să dau o astfel de dispoziţie, pentru că nu pot să fac intervenţii în activitatea sindicatelor. Am atras atenţia doar să respecte programul şi să apere imaginea instituţiei noastre şi a poliţiştilor”, a declarat Onea.
Aproape o sută de membri ai SNPPC au pichetat Prefectura Suceava
Deşi li s-a sugerat să renunţe la proteste, aproape o sută de membri ai SNPPC Suceava au pichetat ieri Prefectura Suceava. Printre protestatari s-au numărat poliţişti din cadrul IPJ Suceava, poliţişti de frontieră, cadre de la Serviciul de Poliţie Transporturi Feroviare, precum şi personal contractual.
Fără a scanda lozinci de protest, poliţiştii au pichetat Prefectura având mai multe pancarte pe care se putea citi „Guvernanţi, <austeritate nu înseamnă reducerea siguranţei cetăţeanului a ordinii publice şi a securităţii naţionale!>”, “Guvernanţi, coborâţi în stradă la dialog! – Aveţi curaj, perimetrul este încă sigur”, “Guvernanţi, ieşiţi voi în stradă să apăraţi liniştea şi siguranţa oamenilor!” sau “Poliţiştii avertizează: Guvernul a subfinanţat sistemul de siguranţă a cetăţenilor şi astfel, securitatea naţională!”.
Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat că poliţiştii nu au alte cereri decât respectarea legilor care prevăd plata orelor suplimentare, plata indemnizaţiei de chirie, decontarea contravalorii diurnei şi a cheltuielilor de transport pentru misiuni, contravaloarea drepturilor de echipament pentru anul 2009, plata primelor de concediu aferente anului 2009, dar şi asigurarea fondurilor necesare pentru bunuri, servicii, precum şi a fondurilor pentru pregătirea profesională.
Potrivit liderilor SNPPC Suceava, sindicatul de la IPJ Suceava numără 1.220 de membri, în timp ce în sindicatul din cadrul Poliţiei de Frontieră sunt 670 de membri. Liderul de sindicat al poliţiştilor de frontieră, Florin Rădăcină, a anunţat că aproximativ 50 de cadre ale Inspectoratului Poliţiei de Frontieră pichetează şi sediul acestei instituţii.
Sindicaliştii din cadrul SNPPC Suceava vor picheta Prefectura Suceava zilnic, câte două ore, până în data de 21 august 2009.
(18 aug 2009, 20:18:36