Aproape un sfert dintre funcţionarii publici din cadrul Primăriei Suceava vor trebui să îşi caute curând un nou loc de muncă. Măsurile de reorganizare a aparatului propriu de funcţionare a administraţiilor locale, stabilite recent la Buşteni, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii autorităţilor locale, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi vicepremierul Dan Nica, prevăd în primul rând disponibilizări masive.
De exemplu, Primăria Capitalei ar urma să-şi reducă personalul bugetar cu 60%, în vreme ce restul primăriilor vor trebui să îşi redimensioneze numărul de angajaţi în funcţie de numărul de locuitori. Alte primării, precum Arad şi Iaşi, trebuie să îşi reducă schema de personal în aşa fel încât să aibă maxim 500 de angajaţi.
În aceste condiţii, aproximativ 20% din cei 600 de funcţionari publici angajaţi la Primăria Suceava ar urma să devină şomeri, pentru a respecta noile norme impuse de guvernanţi.
În total, la Primăria Suceava figurează pe listele de plată aproape 1200 de angajaţi, dar numai jumătate din ei fac parte efectiv din personalul administrativ, pentru că tot la primărie sunt încadraţi şi cei 400 de asistenţi personali, care nu sunt afectaţi de reducerile de personal, personalul medical din şcoli şi grădiniţe, poliţiştii comunitari şi personal contractual.
Restructurări pe toate domeniile de activitate
Propunerile de modificare a Legii finanţelor publice locale urmează să fie prezentate luni în şedinţa coaliţiei de guvernare şi ulterior în Guvern, în funcţie de forma finală a proiectului urmând să fie decise şi măsurile exact de reducere a personalului administrativ din primării.
“La toate primăriile din ţară schema de personal este umflată, dar de multe ori din cauza descentralizării administrative. Chiar acum, recent, au transferat în subordinea primăriei 60 de medici şi asistenţi, din unităţile de învăţământ, fără ca măcar să le asigure baza legală pentru salarizare”, spune Ion Lungu, care va lucra la o schemă de reducere a personalului din subordine.
“Oricum, 60%, cât s-a propus la Primăria Bucureşti, este o exagerare. La nivel local, asta ar însemna o blocare a activităţilor din primărie. Când iei pe total, numărul de personal pare mare, dar aici sunt cuprinşi şi asistenţii personali, poliţiştii comunitari, asistenţa socială, personal din unităţi de învăţământ...De cele mai multe ori descentralizarea a umflat schema de personal a primăriilor, noi şi noi atribuţii revenind acestora, fără a fi asigurat şi cadrul economic necesar”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Restructurarea personalului administrativ din Primăria Suceava va afecta toate domeniile de activitate, de la administrarea pieţelor, îngrijirea spaţiilor verzi şi până la asistenţa socială.
(18 aug 2009, 13:07:01