432 de persoane angajate în şcolile din judeţul Suceava au intrat de ieri în şomaj. Este vorba despre cadre didactice, personal administrativ, personal auxiliar şi nedidactic.
Paznicii, bucătăresele şi angajaţii din internatele şcolilor sunt, potrivit declaraţiilor liderului de sindicatului „Bucovina Rădăuţi” (afiliat la FSLI la nivel naţional), Gheorghe Şorodoc, categoria de personal cel mai puternic afectată de disponibilizări. Urmează apoi personalul didactic suplinitor, din şcolile cu număr redus de elevi, cu precădere din liceele care nu şi-au realizat planul de şcolarizare propus.
Printre şomerii învăţământului sucevean se numără şi nouă cadre didactice titulare pe post, care şi-au pierdut locul de muncă tot din cauza nerealizării planului de şcolarizare din unele şcoli. Problema disponibilizării titularilor nu este definitivă, iar IŞJ şi sindicatele caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei acestei categorii de personal.
„Ei nu vor rămâne fără loc de muncă, se caută soluţii şi cel mai probabil vor fi detaşaţi”, a declarat Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” din Suceava, sindicat afiliat la FSLI la nivel naţional. Soluţii se vor căuta însă doar pentru nouă oameni, în timp ce restul de 423 de persoane vor intra în şomaj.
Nici o şcoală nu va fi desfiinţată
Deciziile de disponibilizare a acestor angajaţi, respectiv de desfiinţare a unor posturi din şcoli, au fost luate ieri, în cadrul unei şedinţe a Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava, după o analiză a situaţiei privind încadrările prezentată de către conducerea fiecărei unităţi de învăţământ din judeţ.
Constantin Cernica a spus că s-a împotrivit măsurii de a da afară oameni din sistem. „În judeţ nu s-a atins cifra de disponibilizări transmisă de Ministerul Educaţiei, şi anume 713 persoane care să fie date afară, însă nici aceşti oameni nu aş fi vrut să intre în şomaj”, a spus liderul sindical Constantin Cernica. Acesta a mai spus că „deocamdată se poate vorbi despre acest număr de disponibilizări, însă situaţia nu este finală”.
În ceea ce priveşte desfiinţarea de şcoli, din cauza numărului mic de elevi, Cernica a declarat că deocamdată nu se pune problema ca vreo şcoală să fie închisă, iar elevii să fie transferaţi la o altă unitate de învăţământ.
Printr-o notă transmisă la IŞJ de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, din cele 11.868 de posturi din învăţământul sucevean bugetate de la consiliile locale sau de la Consiliul Judeţean s-a primit aprobare pentru finanţarea a 11.155 de posturi.
(18 aug 2009, 11:46:11