Poliţiştii suceveni ies în stradă toată săptămâna pentru a le cere guvernanţilor să respecte legile din România. Protestele încep astăzi şi se vor derula zilnic până vineri, iar instituţiile care vor fi pichetate între orele 10.00-12.00 sunt Prefectura Suceava, Poliţia de Frontieră din Rădăuţi şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava.
Timp de cinci zile, aproximativ 200 de poliţişti şi poliţişti de frontieră vor ieşi în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirile. Sindicatele din Poliţie şi Poliţia de Frontieră au obţinut aprobare pentru pichetarea a trei instituţii. Dacă în faţa sediilor Poliţiei de Frontieră din Rădăuţi şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava se pot aduna câte 50 de protestatari, pentru sediul Prefecturii Suceava aprobarea vizează un număr de 100 de persoane.
Cei care vor ieşi în stradă exprimă nemulţumirile celor aproximativ 1.200 de angajaţi ai IPJ Suceava şi 700 de oameni din Poliţia de Frontieră.
Florin Rădăcină, liderul de sindicat al poliţiştilor de la Frontieră, a ţinut să remarce că nu este un protest pentru măriri salariale, ci doar pentru respectarea legilor deja existente.
„Vom fi suficient de zgomotoşi pentru ca nemulţumirile noastre să se facă auzite. Nu credem că este normal să lucrăm cu un deficit de aproximativ 12% din personal şi nici să nu ne primim drepturile stipulate în lege”, a declarat Rădăcină.
O poziţie asemănătoare a avut şi Vasile Anton, liderul de sindicat al angajaţilor din IPJ Suceava.
„Sunt diurne neplătite, primele de vacanţă nu au fost achitate, iar din cauza lipsei de personal se lucrează cu mult peste program. Tot din cauza deficitului de oameni, orele suplimentare nu sunt compensate cu zile libere, dar nici nu sunt plătite. S-a ajuns ca poliţiştii să meargă la intervenţii cu bani din salariu, deoarece nu mai primesc suficient combustibil. Aşa ceva este inacceptabil”, a precizat Vasile Anton.
Protestele vor dura zilnic câte două ore, dar există deja semnale că o parte dintre poliţişti au fost îndemnaţi să nu se prezinte la acţiunile sindicale pentru a nu suferi repercusiuni din partea şefilor în viitor.