Preşedintele Traian Băsescu a deschis oficial, ieri, cea de-a 41-a ediţie a Festivalului "Hora de la Prislop", îmbrăcat într-o cămaşă populară prinsă cu un chimir, la manifestare participând aproximativ 20.000 de persoane.
Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au fost întâmpinaţi la Festivalul "Hora de la Prislop" cu pâine şi sare, iar o persoană din mulţime i-a făcut cadou şefului statului două volume despre Ştefan cel Mare, după care acesta s-a îndreptat spre scenă, unde a susţinut un discurs în cadrul căruia a vorbit despre portul popular şi tradiţiile din zonă.
Băsescu a spus că "Hora de Prislop" este o sărbătoare mare care îi uneşte pe suceveni, pe maramureşeni şi pe ardeleni.
"Carpaţii care altădată despărţeau maramureşenii de moldoveni astăzi îi unesc la Prislop", a afirmat şeful statului.
El a spus că un motiv pentru care a venit la Prislop este pentru a vedea bucuria oamenilor de a fi împreună. Preşedintele a spus, de asemenea, că îi este drag portul maramureşean.
"Îmi este drag portul maramureşean, tocmai de aceea, azi, o maramureşeancă frumoasă m-a îmbrăcat în haine populare, dar numai de la brâu în sus", a spus preşedintele Băsescu.
Înainte de o coborî de pe scenă, prezentatorul festivalului l-a întrebat pe şeful statului când va reveni în Maramureş, însă acesta nu a răspuns, spunând doar: "Să trăiţi bine".
După ce a coborât de pe scenă, şeful statului a făcut o baie de mulţime, s-a fotografiat cu oamenii, după care s-a îndreptat, împreună cu soţia sa, la un cort special amenajat, unde cuplul prezidenţial a luat masa.
După ce au mâncat, preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au plecat de la manifestare.
Pe scena amplasată la festival au loc concerte de muzică populară ale ansamblurilor din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.
De asemenea, meşteri populari din cele trei zone au deschis tarabe de unde s-au comercializat diverse produse tradiţionale.
Festivalul "Hora de la Prislop", ajuns la cea de-a 41-a ediţie, este organizat de consiliile judeţene Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.
15.000 de suceveni au participat la „Hora de la Prislop”
Potrivit organizatorilor, la „Hora de la Prislop” au participat aproximativ 60.000 de persoane, stabilindu-se astfel un nou record de participare la acest eveniment. În calitate de co-organizator al acestei manifestări, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că la Prislop au fost prezenţi aproximativ 15.000 de suceveni. Printre aceştia s-au aflat numeroşi meşteri populari, dar şi mai multe ansambluri şi formaţii de muzică populară. „Este prima dată când Consiliul Judeţean Suceava participă la organizarea acestui eveniment, pentru că am vrut să dăm manifestărilor un caracter zonal. Şi vreau să precizez că prezenţa judeţului Suceava la acest eveniment a fost fără costuri”, a spus Flutur. Alături de acesta, la „Hora de la Prislop” au mai fost prezenţi vicepreşedinţii CJ Suceava, Daniel Cadariu şi Vasile Ilie, dar şi parlamentarii PD-L de Suceava Orest Onofrei şi Dan Gabriel Gospodaru.
Au participat şi la slujba de la Mănăstirea din Prislop
Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, au participat tot ieri, la Mănăstirea din Prislop, la o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi şi de Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Iustinian, dar şi de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, împreună cu soţia sa, Maria, în jurul orei 11.20 la Mănăstirea din Prislop, aceştia fiind întâmpinaţi de preşedinţii consiliilor judeţene din Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, după care au intrat în lăcaşul de cult.
Preşedintele şi soţia sa s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei şi la moaştele Sfântului Pantelimon aduse la lăcaşul de cult de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, după care au semnat în cartea de onoare a mănăstirii.
Stareţul Mănăstirii de la Prislop, părintele Andrei, a declarat că este pentru a doua oară când sunt aduse la lăcaşul de cult moaştele celor doi sfinţi, susţinând că vrea să le aducă în fiecare an pentru că este important pentru credincioşi să se închine la ele.
Depunere de coroane la cimitirul militar
Preşedintele Traian Băsescu a participat la cimitirul militar de la Prislop, unde au fost înmormântaţi soldaţi care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial,
la o slujbă de sfinţire a acestuia, şeful statului primind de la preoţi, potrivit obiceiului, un colac, o lumânare şi un prosop, la fel ca şi celelalte oficialităţi prezente acolo.
Slujba a fost oficiată de preoţi ortodocşi în frunte cu Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Iustinian, şi de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
După slujbă, preşedintele a ţinut un discurs, declarând că Prislopul este o fortăreaţă în care s-au jertfit soldaţi de toate neamurile, români, nemţi, ucraineni, unguri şi evrei, iar acest lucru reprezintă trecutul pătat cu sânge, dar că locul este şi viitorul prin credinţa şi speranţa pe care le reprezintă mănăstirea aflată în construcţie în vârful Pasului Prislop, la întâlnirea a trei judeţe.
"Prislopul a reprezentat întotdeauna o fortăreaţă a Maramureşului. Istoria a făcut din Prislop un loc în care armate au trecut şi s-au întors, dar oamenii locului au rămas. Prislopul a fost aşezat de Dumnezeu la înălţime, pe crestele munţilor, acolo unde noi muritorii credem că suntem mai aproape de cer, Prislopul îmbină trecutul glorios al neamului cu un viitor fericit, în care creştinii ortodocşi avem speranţa şi credinţa", a spus Băsescu.
După discurs, preşedintele a depus o coroană de flori, în cadrul unui ceremonial militar, la care au participat şi militarii de la Unitatea de Vânători de Munte de la Vatra Dornei.
Coroane de flori au fost depuse şi de alte oficialităţi, printre care preşedinţii consiliilor judeţene Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.