Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o mare parte a Planurilor Urbanistice Generale (PUG) din localităţile judeţului sunt „superficiale”. Flutur a făcut referire în special la localităţile în care există monumente culturale, precizând că PUG-urile actuale permit construcţia unor clădiri în apropierea acestora.
„Am constatat cu îngrijorare că în planurile urbanistice generale au apărut tot felul de pagode şi de caricaturi de construcţii”, a precizat Flutur. El a dat ca exemplu zona Mănăstirii Dragomirna, precizând că PUG-ul comunei cu acelaşi nume, realizat în anul 1999, permite construcţia de clădiri în apropierea lăcaşului de cult.
Şeful administraţiei generale a precizat că pentru a evita ridicarea unor construcţii în apropierea monumentelor culturale din judeţ, la nivelul Consiliului Judeţean Suceava a fost formată o comisie de specialişti care se va deplasa în localităţile cu atracţii turistice pentru a da consultanţă în elaborarea noilor planuri urbanistice generale. Flutur a precizat că din această comisie fac parte şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Direcţiei pentru Cultură, ai Complexului Muzeal Bucovina şi ai bisericii Catolice.
„Am avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Arhiepiscopiei, în frunte cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi cu cei ai Direcţiei de Cultură, pentru a stabili paşii pentru elaborarea planului de amenajare a teritoriului în judeţul Suceava. Şi vom fi cât se poate de atenţi la localităţile în care există monumente istorice şi culturale. Nu dorim să descurajăm construcţiile, dar vreau să avem o anumită regulă pentru zonele din apropierea monumentelor, pentru că altfel vom fi invadaţi de kitsch-uri”, a declarat Flutur.