În urma controalelor efectuate de conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava la asistenţii maternali profesionişti din judeţ, 58 de minori, împreună cu asistenţii maternali care-i au în îngrijire, au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică.
Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava au constatat că între copii şi părinţii „adoptivi” exista o anumită răceală, aceştia nu comunicau şi existau anumite conflicte care îi afectau pe minori. Din acest motiv, atât minorii, cât şi asistenţii maternali vor parcurge mai multe şedinţe de psihoterapie, pentru îmbunătăţirea relaţiilor „copil – părinte”.
Au fost descoperite şi cazuri mai grave, în care lipsea afectivitatea dintre copil şi asistentul maternal, dar şi condiţiile oferite de asistenţi erau precare şi puneau în pericol buna creştere a minorului. În aceste condiţii, şapte asistenţi maternali au fost demişi, unuia i-a fost retras atestatul, iar pentru alţi trei asistenţi maternali s-a luat decizia de respingere a cererii de reatestare.
Şase luni de gândire, fără bani
Atestatele a opt asistenţi maternali au fost suspendate pe o perioadă de şase luni. În acest timp, aceştia se vor gândi mai bine dacă sunt în stare să facă această meserie, dacă îşi asumă responsabilitatea creşterii unui copil, cu carte de muncă şi salariu.
„În cele şase luni, ei nu vor fi plătiţi. Copiii pe care i-au avut aceştia în îngrijire au fost daţi în plasament altor asistenţi maternali din cadrul Protecţiei Copilului. Alţi doi asistenţi maternali şi-au făcut dosarele pentru pensionare”, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Doina Niculina Daneliuc.
La Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistraţi 494 de asistenţi maternali profesionişti, care au în plasament 720 de minori.