Peste 300 de oameni au venit, ieri, să-l conducă pe ultimul drum pe Cristian Cajvănean (37 de ani), proprietarul unei case de schimb valutar din centrul Sucevei, jefuit în urmă cu trei săptămâni de echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.
În mulţimea adunată în faţa Bisericii Sf. Nicolae din municipiul Suceava puteau fi zăriţi cu uşurinţă şi mai mulţi bodyguarzi ai unei firme de pază şi protecţie. Îmbrăcaţi în echipament de serviciu, cu însemnele firmei pe tricouri, singura misiune a agenţilor de pază părea a fi aceea de a nu-i lăsa pe cerşetori să se apropie prea mult, să agaseze familia îndoliată.
Ca o ironie a sorţii, omul de afaceri omorât la drumul mare de tâlhari, la câteva sute de metri de centrul Sucevei, a fost păzit de bodyguarzi pe ultimul drum, şi nu atunci când ar fi trebuit, în ziua jafului.
Dacă în acea zi fatidică ar fi fost însoţit măcar de o singură persoană, dată fiind suma mare de bani pe care o avea asupra sa (circa 100.000 de euro), atunci cu siguranţă că deznodământul ar fi fost altul.
Din păcate, destinul lui Cristian Cajvănean s-a sfârşit cât se poate de tragic în seara de 20 iulie a.c..
Au urmat apoi 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean, însă singurii care au mai sperat într-o minune – Cristi fiind declarat în moarte cerebrală şi ţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor – au fost membrii familiei sale şi prietenii cei mai apropiaţi.
A leşinat în timpul slujbei
Ceremonialul funerar a început în jurul orei 11:00, slujba ţinând aproape o oră.
Un bătrân a fost scos pe braţe, din biserică, de mai multe persoane, după ce i se făcuse rău, iar un echipaj al ambulanţei a fost chemat să-i acorde îngrijiri medicale.
Pe zidurile bisericii se aflau zeci de coroane, iar în faţa lăcaşului de cult se adunaseră deja sute de persoane.
Rude, prieteni, vecini, cunoştinţe, parteneri de afaceri, colegi de breaslă sau, pur şi simplu, oameni care nu l-au cunoscut pe Cristi, dar i-au aflat cutremurătoarea poveste din ziare, s-au adunat la căpătâiul omului de afaceri.
L-au condus pe ultimul drum până la cimitirul Pacea, unde şi-au luat rămas bun de la cel pentru care toţi cei care l-au cunoscut au numai cuvinte de laudă.
Soţia lui Cristi era sfâşiată de durere. Femeia abia se mai ţinea pe picioare. Timp de trei săptămâni, de când a primit groaznica veste, a tot sperat.
În noaptea de joi spre vineri (6/7 august a.c.), însă, speranţele i s-au năruit.
„Ochi pentru ochi... legea talionului”
Cortegiul funerar a plecat de la Biserica Sf. Nicolae, spre Casa de Cultură, Prefectură, şi a trecut pe lângă clădirea Parchetelor, Mănăstirea Sf. Ioan, oprindu-se în cele din urmă la cimitirul Pacea, acolo unde Cristi îşi va dormi somnul de veci.
Dat fiind numărul mare de oameni, pe traseu au fost trimişi poliţişti de la Rutieră, care să dirijeze traficul.
Trecătorii se opreau pur şi simplu pe stradă şi, unii cu lacrimi în ochi, priveau impresionantul cortegiu funerar.
Indignaţi, oamenii vorbeau despre ce pedeapsă ar fi trebuit să primească tâlharii, considerând că ar trebui să aibă parte de acelaşi sfârşit.
„Ochi pentru ochi... legea talionului”, susţinea un bărbat din mulţime.
Cristian Cajvănean zace astăzi la doi metri sub pământ, lăsând în urmă o soţie şi un băieţel în vârstă de şase ani.
În celulele poliţiei sunt încarceraţi cinci indivizi: Gheorghe Anton şi Iulian Spatariu, ambii din Adâncata – cei care l-au jefuit practic pe Cristi Cajvănean, şi Dan Platoc, zis „Caşuba”, Constantin Lungu, ambii din municipiul Suceava, şi Vasile Crasi, din Ipoteşti, cei care au pus la cale întreaga tâlhărie, urmărindu-l pe omul de afaceri timp de două săptămâni).
Anchetatorii au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele a încă unui individ, Alin Novac, din Dumbrăveni, în prezent dispărut de la domiciliu.
Cei şase sunt suspecţi şi în alte şapte jafuri comise asupra unor valutiştii din judeţ, fapte rămase cu autori necunoscuţi, al căror prejudiciu depăşeşte 12,5 miliarde de lei vechi.
(12 aug 2009, 16:18:31
Adevarul e ca nu poti sa faci nimic din cauza lor (a cersetorilor).
Pe unde te duci apare cate unul care-ti strica ziua.
Oare ce fac politistii comunitari ?