Pe strada Dragoş Vodă din municipiul Suceava se desfăşoară lucrările de construcţie la noul
Laborator zonal de restaurare din cadrul Complexului Muzeal Bucovina.
O suprafaţă utilă de patru ori mai mare
Cu doi ani în urmă, instituţia muzeală suceveană a obţinut, în baza unui proiect, suma totală de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea modernă a unui nou laborator zonal de restaurare,
cu ateliere diversificate şi dotări adecvate.
Suma provine din două surse, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Laboratorul de restaurare (ale cărui baze s-au pus în anul 1975) funcţiona, de mai bine de două decenii (1986), într-un vechi imobil inclus în rezervaţia de arhitectură a Sucevei.
Lucrările, care au început în toamna anului trecut, vizează ridicarea unei construcţii cu etaj din sticlă care să permită efectuarea operaţiunilor de restaurare patrimonială la lumina naturală.
Dacă vechiul Laborator zonal de restaurare dispunea de o suprafaţă utilă de 354 mp (cu tot cu anexe), noul laborator, care va fi compus din trei corpuri de clădire, va avea suprafaţa totală de 1.561 mp (cu tot cu rampă şi spaţii deschise), aşadar o suprafaţă utilă de patru ori mai mare.
Faţada vechiului imobil va fi integrată în noua clădire
Firma care a câştigat licitaţia de execuţie, SC RESTACO SRL Suceava, a realizat, încă din iarna trecută, lucrările de fundaţie, a ridicat un zid de consolidare din beton (de circa 4,5 m înălţime şi cu o grosime de 0,5 m) care să ofere siguranţă clădirilor vecine şi să protejeze perimetrul construibil şi a înălţat, în această vară, stâlpii care vor susţine terasa imobilului.
Chiar dacă în primăvară au existat o serie de probleme create de apa care se aduna în lucrările de fundaţie (întrucât pânza freatică era la nivelul lucrărilor, iar canalizarea este situată mai sus, ceea ce impunea ca pompele să funcţioneze permanent pentru evacuarea apei), în prezent lucrările se desfăşoară fără dificultăţi.
Din vechiul imobil care a găzduit laboratorul (clădire din secolul al XIX-lea, răscumpărată de statul român în anul 1927 de la proprietarii evrei şi inclusă în rezervaţia de arhitectură a urbei) va fi păstrată numai faţada, care, conform proiectului, va fi integrată în noua clădire.
Structura complexă a noului laborator
Termenul de dare în folosinţă a noii construcţii este la trei ani de la data începerii lucrărilor (17 octombrie 2008).
Structura noului laborator va fi complexă şi va cuprinde ateliere de restaurare pictură, textile, ceramică, lemn, metal (care existau şi în structura anterioară) dar va avea şi o serie de ateliere noi, pentru restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare piele, precum şi laboratoare de investigaţii biologice şi investigaţii fizico-chimice.
În prezent restauratorii din cadrul CMB Suceava îşi desfăşoară activitatea în Laboratorul de conservare etnografică din incinta Muzeului Satului Bucovinean, construcţie relativ recentă care poate oferi temporar o serie de spaţii, chiar dacă acestea nu sunt întru-totul adecvate pentru funcţionarea tuturor atelierelor de restaurare.