Judeţul Suceava are cele mai multe proiecte conforme pentru modernizarea satelor cu fonduri europene, a anunţat directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Suceava, Ovidiu Donţu. El a precizat că toate cele 68 de proiecte depuse de primăriile din judeţ pentru ultima sesiune de finanţare au fost declarate conforme, ele urmând să fie evaluate în vederea stabilirii eligibilităţii de către Centrul Regional din Iaşi al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală.
„Cu cele 68 de proiecte conforme, judeţul Suceava are cele mai multe proiecte, la nivel naţional, care vor intra în evaluare pentru a se vedea dacă sunt eligibile. Această conformitate înseamnă că proiectele sucevene aveau toate documentele în regulă şi îndeplineau toate condiţiile solicitate”, a spus Donţu. El a arătat că valoarea maximă a unui proiect depus de primăriile sucevene este de 2,5 milioane de euro.
Astfel, Donţu a declarat că valoarea totală a celor 68 de proiecte depuse de primăriile din judeţul Suceava este aproximativ 200 milioane de euro, din care 167 milioane de euro sunt sume eligibile.
"Ne bucură interesul primarilor din judeţul Suceava faţă de proiectele privind renovarea şi dezvoltarea satelor, dar şi faptul că toate proiectele sucevene au trecut de faza de conformitate. Vreau să mulţumesc personalului Agenţiei din Suceava, care a stat zi şi noapte pentru evaluarea conformităţii dosarelor şi pentru calitatea muncii acestor oameni”, a declarat Ovidiu Donţu.
La nivel naţional au fost depuse 1.699 de proiecte
El a adăugat că la nivel naţional au fost depuse 1.699 de proiecte conforme pentru obţinerea de finanţări nerambursabile pentru modernizarea satelor, suma totală disponibilă fiind de 4 miliarde de euro.
Donţu a mai spus că îi invită pe primarii din judeţul Suceava să întocmească proiecte pe o altă măsură prin care vor fi finanţate investiţii în construire şi modernizare de drumuri forestiere, drumuri de acces, poduri şi podeţe, drumuri agricole şi de exploataţie, sisteme de irigaţii (inclusiv lucrări pentru staţii de pompare, de contorizare), sisteme de desecare, drenaj şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare. În acelaşi timp, se finanţează şi lucrări de corectare a torenţilor aflaţi în fondul funciar agricol, pentru modernizarea digurilor şi a barajelor.
Şeful Oficiului Judeţean de Plăţi şi Dezvoltare Rurală Suceava a arătat că prin această măsură se pot obţine finanţări de până la 100% din valoarea unui proiect, care poate ajunge până la 1,5 milioane de euro.
(13 aug 2009, 01:06:16