Două cazuri noi de gripă porcină s-au înregistrat în judeţ, bolnavii fiind elevi ai unui colegiu din municipiul Suceava, care au contractat virusul AH1N1 în timp ce se aflau într-o excursie în străinătate. Pacienţii, doi băieţi de 15 şi respectiv 16 ani, au fost internaţi în spital la întoarcerea în ţară, dar starea lor de sănătate este bună, spun medicii.
Ieri, directorul coordonator adjunct cu probleme de sănătate publică şi programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Marinela Grădinaru, a arătat că focarul a fost semnalat la începutul lunii august, de părinţii unuia dintre copiii plecaţi în excursie cu şcoala, prin Europa.
Profesoara care a însoţit copiii în excursie este sănătoasă
“Un grup de 10-12 copii suceveni, cu vârste de 15-16 ani, însoţiţi de un cadru didactic, au făcut o excursie prin mai multe ţări. În ultima zi de şedere în Anglia,
unul dintre copii a început să aibă febră. Când grupul a ajuns în Franţa, minorul s-a prezentat la un medic care i-a prescris Tamiflu, medicament folosit şi în cazul acestei forme de gripă. Copilului i s-a prescris o reţetă, dar nu i s-au făcut analize. Ajuns în ţară şi având mama cadru medical, băiatul a fost dus imediat la un spital din Iaşi, unde a fost internat. Probele au confirmat că este vorba de gripă porcină, în formă uşoară”, a explicat Marinela Grădinaru.
Medicul a arătat că, în urma anchetei epidemiologice declanşate de DSP Suceava, a fost depistat un al doilea copil cu simptome de gripă porcină, boala fiind ulterior confirmată de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Şi acest minor a fost internat la Iaşi, evoluţia stării lui de sănătate fiind, de asemenea, bună.
“În ambele cazuri simptomatologia a fost uşoară, în general existând risc doar la persoanele tarate sau cu imunitatea scăzută”, a adăugat reprezentantul DSP cu precizarea că, deşi profesoara care a însoţit elevii prezenta la rândul ei simptome de gripă, probele recoltate au infirmat existenţa virusului AH1N1.
În total, în judeţ, au fost înregistrate şase cazuri de gripă porcină
De menţionat că, în cazul unei suspiciuni de gripă porcină, până la sosirea rezultatelor, suspecţii sunt consemnaţi la domiciliu, unde sunt ţinuţi sub observaţie. În atenţia DSP se află şi persoanele care au venit în contact cu bolnavii.
Până în prezent, în judeţ, şase persoane au fost diagnosticate cu gripă porcină. Primul caz de boală a fost înregistrat la un copil de doi ani sosit împreună cu mama sa, cu avionul, din Statele Unite ale Americii. Ulterior, diagnosticul de gripă porcină a fost confirmat şi la trei membri ai familiei, respectiv mama, bunica şi bunicul.