Directorii tuturor şcolilor din judeţul Suceava trebuie să prezinte Inspectoratului Şcolar, până la sfârşitul acestei săptămâni, schiţa de încadrare şi statul de funcţii, urmând ca fiecare situaţie în parte să fie analizată, iar apoi să se decidă persoanele care vor rămâne fără slujbă. Peste 700 de angajaţi din învăţământul sucevean, cadre didactice, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic, vor rămâne fără loc de muncă începând cu anul şcolar care trebuie să înceapă în septembrie, după ce, printr-o adresă a Ministerului Finanţelor, numărul de posturi din învăţământul sucevean s-a redus de la 11.868 la 11.155 de posturi.
Practic, Ministerul Finanţelor a retras finanţarea pentru 713 posturi din şcolile din judeţ. Situaţia încadrărilor din fiecare şcoală în parte va fi discutată într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie al IŞJ, la care vor participa şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământul judeţean. Gheorghe Şorodoc, preşedintele sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, grupare afiliată la FSLI la nivel naţional, a declarat că „problemele mari se vor ridica acolo unde numărul de elevi a scăzut drastic şi clasele nu s-au format, iar o situaţie spinoasă e la clasele de a noua, unde au rămas peste 900 de locuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 50 de catedre”.
În ceea ce priveşte cele 700 de concedieri, Şorodoc a spus că „acestea se vor face din toate categoriile de personal şi proporţional cu numărul de angajaţi”. Atât reprezentanţii IŞJ, cât şi cei ai sindicatelor dau asigurări că titularii nu vor fi printre cei 700 de angajaţi care vor rămâne fără loc de muncă. „Va trebui să vedem cine pleacă şi cine rămâne, iar în următoarea etapă a mişcării personalului didactic va trebui rezolvată situaţia titularilor care rămân fără normă din cauza numărului mare de locuri la liceu rămase libere”, a mai spus Şorodoc.