Bacalaureatul abia încheiat a generat un scandal care va ajunge în curând şi pe masa ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu. Autorul plângerii este chiar preşedintele Comisiei pentru examenul de bacalaureat, conferenţiar universitar doctor Aurel Maxim, şi o vizează pe directoarea Colegiului Tehnic „Samuil Isopescul” Suceava, Michaella Melinte.
Acuzaţiile extrem de grave aduse directorului de la „Samuil Isopescul” se regăsesc în raportul înaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava de preşedintele Centrului de Examen nr. 796. Mai bine de jumătate din acest raport este „dedicat” Michaellei Melinte, iar cel care a consemnat acuzaţiile, conferenţiarul universitar doctor Aurel Maxim, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a declarat că va sesiza şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării despre ce a trăit la Suceava.
Concret, Maxim spune că i s-a reproşat procentajul mic de promovabilitate a elevilor de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, din care a înţeles că nemulţumirea directorului Michaella Melinte a fost aceea că nu a permis copiatul.
„În ziua afişării rezultatelor (5 iulie 2009), doamna directoare a Colegiului <Samuil Isopescul>, prof. Michaella Melinte, a venit în sala de examen, unde se înregistrau contestaţiile şi mi-a adresat cuvinte jignitoare, din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare obţinute de absolvenţii şcolii pe care o conduce. Cu alte cuvinte, mi-a reproşat faptul că mi-am permis să-mi exercit atribuţiile legale şi n-am acceptat copiatul la examen. Zilele următoare, comportamentul doamnei directoare faţă de preşedintele centrului de examen a fost unul execrabil, ostil şi nedemn pentru un om civilizat, şi cu atât mai puţin pentru conducătorul unei instituţii de învăţământ”, se arată în raportul întocmit de conferenţiarul universitar doctor Aurel Maxim.
Melinte: “A creat o problemă acolo unde nu exista”
Michaella Melinte s-a declarat şocată de acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, directoarea Colegiului Tehnic “Samuil Isopescul” consideră că cel care nu şi-a făcut treaba este Maxim.
„Nu şi-a făcut treaba în mod corespunzător şi a încălcat regulamentul de organizare al examenului. Fiica dumnealui şi o prietenă a acesteia au intrat în sala unde îşi desfăşura activitatea comisia de examen, ceea ce contravine articolului 13, paragraful 17 din regulamentul de organizare a bacalaureatului. De asemenea, nu a fost, exceptând ultima zi, pentru a duce tezele la centrul de evaluare, ceea ce constituie încălcarea articolului 13, paragraful 18”, a declarat Michaella Melinte.
Aceasta recunoaşte că a fost surprinsă neplăcut de procentul slab de promovabilitate şi le-ar fi spus membrilor comisiei că trebuie să fie vorba de o greşeală, fără a aduce jigniri cuiva.
„Sunt elevi premianţi la concursuri şi olimpiade şcolare, atât la nivel judeţean cât şi naţional, care au picat examenul sau au luat note mici, ceea ce este inexplicabil pentru mine. Eu cred că domnul Maxim a creat o problemă acolo unde nu exista”, a adăugat Michaella Melinte.
„Teroarea” de la examen
Un alt punct asupra căruia conferenţiarul universitar doctor Aurel Maxim a insistat a fost „teroarea”. Acesta a mărturisit că din discuţiile pe care le-a avut cu personalul didactic şi nedidactic din Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” reiese că în instituţie este o atmosferă apăsătoare.
„Argumentul ad-hoc, născocit de disperata conducătoare, pentru rezultatele dezastruoase, este teroarea la care i-aş fi supus eu pe elevi. De fapt, eu nu am făcut altceva decât să arăt elevilor din câteva clase, broşurile şi hârtiile de pe care au copiat colegii lor, pentru a nu proceda la fel. Prin urmare, argumentul directorului care îşi terorizează salariaţii nu se susţine”, a arătat Maxim.
Acesta a adăugat că „aroganţa înspăimântătoare” şi „înfumurarea” directorului Melinte pleacă de la „mulţii ani de domnie”, iar un asemenea comportament este de neacceptat pentru anul 2009.
În replică, Michaella Melinte spune că examenul de bacalaureat din acest an de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” nu a fost normal şi a ţinut să amintească o serie de evenimente care au creat această stare de încordare.
„La matematică, profesorii supraveghetori nu doreau să mai intre, au fost pe punctul de a boicota examenul, iar elevii au intrat după ce venise deja prima parolă. Cum să fie un examen normal, când elevii au stat o oră în faţa şcolii înainte de a intra în sălile de examen?”, s-a întrebat Melinte.
Problema celor şapte elevi eliminaţi din bacalaureat pentru copiat
O altă problemă înregistrată la acest examen a fost legată de cei şapte elevi eliminaţi pentru copiat. Conferenţiarul universitar doctor Aurel Maxim s-a arătat deranjat de lipsa de reacţie a directoarei Melinte. „N-a considerat că trebuia să avem o discuţie, măcar telefonică. Aceasta demonstrează că pe doamna directoare o interesează, în această ecuaţie, doar poziţia şi imaginea sa. Doamna profesor Melinte nu s-a dovedit a fi un om al dialogului, iar stilul domniei sale de conducere este unul tipic dictatorial, un stil pe care-l credeam desuet în societatea democratică pe vrem să o construim”, a precizat Maxim.
Directoarea Colegiului Tehnic „Samuil Isopescul” consideră că nu avea rostul să intervină cu telefoane pentru că acest lucru putea fi interpretat.
„Ce trebuia să fac? Să-l sun şi să-i spun să nu mai dea alţi elevi afară? Foarte bine, a procedat conform regulamentului, şi pentru asta nu era nevoie de telefoane din partea mea”, a declarat Michaella Melinte.
Raportul, ascuns de Monacu la IŞJ
Chiar dacă în raportul întocmit de preşedintele Centrului de Examen nr. 796 pentru bacalaureat se aduc acuzaţii grave, Vasile Monacu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, nu consideră că se impune vreo verificare.
Aşa se face că acest raport a fost băgat sub cheie, iar şeful IŞJ Suceava nici măcar nu ştia de existenţa lui.
„O decizie privind declanşarea unor verificări o poate lua doar Consiliul de Administraţie al IŞJ. De la primirea raportului şi până acum CA nu s-a întrunit, dar chiar şi aşa nu ştiu dacă voi aduce în discuţie amănuntele semnalate de domnul Maxim. Cele mai multe aspecte nu stau în picioare şi nu ştiu dacă va fi necesară constituirea unei comisii de anchetă”, a declarat senin Vasile Monacu.
Se cer sancţiuni pentru Colegiul „Samuil Isopescul”
Conferenţiarul universitar doctor Aurel Maxim a cerut şi măsuri în acest caz. „Propun scoaterea Colegiului <Samuil Isopescul> de pe lista instituţiilor organizatoare de examene de bacalaureat atâta timp cât este condus de actualul director”, a declarat Maxim. Directoarea Michaella Melinte spune că nu sunt motive pentru a se ajunge la această sancţiune, dar recunoaşte că dacă acest lucru se va întâmpla, ar însemna o bilă neagră pentru instituţia pe care o conduce.
(11 aug 2009, 12:25:04
Parca pe timp de criza trebuia asfaltata o curte care arata destul de bine. Si numai era necesar la Suceava pentru reducerea salariilor profesorilor. Dar Lungu si Flutur de unde contribuie la campania lu Basescu?