Numărul sucevenilor bolnavi de ulcer este în creştere, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Datele contabilizate de această instituţie arată că, în luna iunie, numărul persoanelor suferinde de ulcer era de 11.591, faţă de 11.375 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit medicilor, principalul vinovat de apariţia ulcerului este bacteria Helicobacter Pylori, care lezează ţesuturile stomacului şi duodenului, dar riscurile de a deveni ţinta unei asemenea boli se amplifică dacă există antecedente de ulcer în familie, alimentaţia este haotică, se consumă frecvent cafea, ceai, răcoritoare pe bază de cafeină sau se fumează multe ţigări. Alţi factori de risc sunt reprezentaţi de consumul frecvent de alimente condimentate, desfăşurarea de activităţi fizice şi psihice solicitante, odihnă insuficientă (nu se dorm minimum opt ore pe noapte), imunitate scăzută care predispune organismul la răceli şi infecţii.
Simptomele bolii
Ulcerul este definit ca fiind o leziune a suprafeţei tractului digestiv. În cazul în care tratamentul nu se instituie la timp, această leziune are tendinţa de a se adânci în profunzimea mucoasei gastrice, declanşând craterul ulceros. Ulcerul duodenal este tipul de ulcer cel mai răspândit.
Cu toate acestea, ulcerul poate fi localizat atât la nivelul esofagului, mucoasei gastrice (stomacului) cât şi la cel al intestinului subţire superior (duodenului).
Majoritatea persoanelor afectate de ulcer acuză dureri în capul pieptului, stări de greaţă, balonare, constipaţie. Voma repetată poate reprezenta un semn că ulcerul afectează zona de golire a stomacului, determinând o îngustare a acesteia.
În cazul ulcerului gastric, durerea se manifestă imediat după masă. Din această cauză, în lipsa tratamentului, persoanele cu ulcer gastric vor tinde să evite să se alimenteze regulat şi vor începe să piardă în greutate. În mod contrar, în ulcerul duodenal mâncarea alină durerea pentru o scurtă perioadă de timp, însă aceasta revine în decurs de două-trei ore. Durerea se poate manifesta şi în timpul somnului, persoanele afectate trezindu-se în mod brusc.