Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 aug 2009 - Anul XIV, nr. 183 (4169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mănăstioara

Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva zeci de credincioşi din comunele Udeşti, Bosanci şi satele din împrejurimi au participat ieri la o slujbă specială oficiată la biserica din Mănăstioara, ridicată de Ştefan cel Mare, din lemnul stejarului în care domnitorul şi-a găsit scăpare, după ce a fugit de duşmanii tatălui său.
Chiar dacă drumul de la Ruşi – Mănăstioara până la schitul lui Ştefan cel Mare este anevoios şi a plouat destul de puternic, credincioşii din împrejurimi au ales şi în acest an să fie prezenţi în acest loc, plin de istorie, la Sărbătoarea Schimbarea la Faţă.

 

Cimitir vechi de sute de ani

Preotul Gheorghe Morişca, parohul bisericii din Plăvălari, a cărei filie este şi Mănăstioara, a săvârşit ieri, împreună cu un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie, în curtea schitului. Părintele ne-a povestit că, după cum spune tradiţia, în ziua în care se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă se serba hramul cimitirului, care este în curtea schitului.
„Se presupune că acest cimitir ar fi primul construit după ce austro-ungarii au ocupat Bucovina, şi deservea toate satele din zonă. Oamenii au păstrat obiceiul de a veni la slujbă, an de an, la această biserică, construită în jurul anului 1700”, a mai spus preotul paroh.

 

Stejarul care l-a salvat pe Ştefan

Tradiţia spune că „pe când Ştefan cel Mare era un flăcăiandru, a fost luat de tatăl său, Bogdan Vodă, la o nuntă în satul Reuseni. Noaptea, însă, în toiul nunţii, a năvălit pe neaşteptate Petru Aron, fratele domnului, cu o ceată de oşteni şi, prinzându-l pe Bogdan, l-a omorât. Ştefan atunci, de frică, a fugit şi s-a ascuns în pădure, într-un stejar. Zadarnic l-au căutat oamenii lui Petru Aron ca să-l omoare şi pe el, că nu l-au mai găsit. După ce a ajuns domn al Moldovei, Ştefan a ridicat aici, din lemnul stejarului în care şi-a aflat scăpare, o biserică, în amintirea acestui fapt”.

 

Patru slujbe pe an

Fiind izolată şi foarte veche, biserica Mănăstioara are uşile închise pentru enoriaşi aproape pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, mai mult pentru cei care locuiesc în cele circa 20 de case din apropierea bisericii, preotul paroh din satul Plăvălari deschide lăcaşul de cult de patru ori pe an, pentru a oficia slujbe religioase.
„La început slujbele se ţineau doar de sărbătoarea Schimbarea la Faţă. Acum se ţin cam patru slujbe pe an. Având în vedere că sunt câteva case în apropierea bisericii, dar şi mulţi alţi credincioşi din satele apropiate care vin aici, facem şi în sâmbăta a patra din Postul Mare, pentru pomenirea morţilor, de Sânziene, şi când este hramul bisericii, de Întâmpinarea Domnului”, ne-a spus preotul.

 

Nu trădează trecutul

Chiar dacă mulţi credincioşi aflaţi ieri la schitul ridicat de Ştefan cel Mare, unde se află o catapeteasmă foarte valoroasă, nu ştiau de când este biserica şi cum a rezistat atâtea sute de ani, ei au venit cu căruţele şi tractoarele, pentru a duce tradiţia mai departe.
„Atâta ştiu, că ar fi fost şi o mănăstire aici. Aşa am auzit de la bunicul meu, care mă aducea în fiecare an, pe 6 august, la această biserică. Tot el mi-a povestit că sihaştrii care vieţuiau la acest schit au fost alungaţi de păgâni, au trecut apa Şomuzului, şi s-au ascuns dincolo, în Mănăstioara, unde astăzi este şi o mănăstire”, ne-a povestit Maria Popovici.

 

Bani mulţi pentru restaurare

Schitul Mănăstioara este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de închinăciune din judeţ. La începutul anilor 1900, a fost restaurat şi acoperit cu scânduri pentru a-l proteja. Cu toate acestea, nimeni nu a putut să precizeze exact vechimea bisericii.
„Au fost la un moment dat câţiva profesori şi studenţi de la arheologie, au luat câteva probe şi au spus că este posibil ca lemnul să fie din vremea lui Ştefan cel Mare. Cred că ar fi nevoie de foarte mulţi bani pentru a se face un deviz de proiect şi apoi o restaurare totală a bisericii. Poate doar pe baza unui proiect european”, ne-a mai spus preotul din Plăvălari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar .
 Vizualizări articol: 2045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Zeci de credincioşi, prezenţi ieri la biserica lui Ştefan cel Mare făcută dintr-un stejar5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :D trimis de
( 7 aug 2009, 14:30:13
daabig grin la tzara la mine !hee hee
2.   ... trimis de
( 7 aug 2009, 18:43:19
ieri s`a si spanzurat o baba in sat la manastioara !straight face
3.   Concluzie trimis de
( 8 aug 2009, 00:10:22
cine esti BYTUKKA si de a cui ? ca si tzara mea e tot akolo......care baba s'a spinzurat?
4.   ... trimis de
( 8 aug 2009, 02:00:37
baga id-u meu daca vrei sa vorbim! g.alecs_x
5.   .... trimis de
( 8 aug 2009, 03:33:41
fain tare bisericutza asta! in mijlocul altarului este cioata stejarului din care a fost facuta bisericahee hee

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei