Imobilul care adăposteşte Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, de pe strada Ştefan cel Mare nr. 33, construit în stil neoclasic la începutul sec. al XX-lea, va fi restaurat, consolidat, extins şi transformat într-o clădire adaptată funcţionării unei instituţii culturale moderne.
O clădire centenară
Clădirea centenară, cu două niveluri (parter şi etaj), proiectată şi construită de antreprenorul Julius Bochner, în anii 1902 - 1903, (Julius Bochner figurează ca antreprenor şi constructor - Stadtbaumeister - în Registrul companiilor din Cernăuţi din anul 1893) ca sediu al Căpităniei Districtuale (Kreisamt) din Ducatul Bucovinei, şi în care a funcţionat, ulterior, în perioada interbelică, Prefectura Judeţului Suceava, nu mai răspunde pe deplin, în structura actuală, necesităţilor funcţionale ale Complexului Muzeal Bucovina.
Clădirea, inclusă în patrimoniul arhitectural al oraşului, va fi consolidată şi extinsă după un plan care nu-i va modifica faţada şi elementele decorative exterioare.
10 milioane de euro, din care 7 vizează partea de proiectare şi de construcţie
Administraţia judeţeană a făcut încă de acum câţiva ani demersuri pentru restaurarea, consolidarea şi extinderea Muzeului de Istorie.
Într-o versiune optimistă, lucrările vor demara în cea de-a doua parte a anului 2010.
Suma totală (cu dotările şi amenajările interioare) se ridică la circa zece milioane de euro, din care circa şapte milioane de euro vizează numai partea de proiectare şi de construcţie.
Banii vor proveni din două surse: Ministerul Lucrărilor Publice şi
fonduri europene.
Lifturi, sală de conferinţe şi scenă pentru spectacole
Planurile-propunere de reabilitare şi modernizare a imobilului prevăd modificări structurale.
Subsolul clădirii va adăposti Camera Tezaur, cu cele mai valoroase piese din colecţiile muzeului, centrala de ventilaţie, depozitele tehnice şi câteva ateliere de lucru.
De menţionat că imobilul va fi prevăzut cu două lifturi pentru persoane.
La parter va fi o sală de conferinţe (cu o capacitate de 150 de locuri), o sală mai mică pentru activităţi culturale pentru copii, biblioteca (şi depozitul de carte), sala de lectură, dar şi o scenă pentru spectacole.
Tot aici va fi serviciul de monitorizare şi pază.
Luminatoare şi...cafeterie cu terasă
La etaj se vor înşirui sălile de vizitare cu expoziţiile permanente (între care rămâne ca un reper Sala Tronului) şi o sală media, cu toate dotările necesare.
Clădirea va câştiga încă un nivel prin amenajarea funcţională a podului, care va fi prevăzut cu luminatoare.
În actualul pod al clădirii (prin amenajarea căruia va fi pusă în valoare structura din bârne) se vor instala toate birourile Complexului Muzeal Bucovina (conducerea instituţiei, relaţii publice, administrativ, contabilitate, desenatori, arhivă) şi secţiile specializate (arheologie, istorie, artă, cercetare, conservare) precum şi un birou de monitorizare UNESCO.
La mansardă vor fi şi sălile pentru expoziţii temporare şi... cafeteria cu terasă.