Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Suceava, procurorul Marius Cazac, a declarat, ieri, că informaţiile pe care le deţinea, despre un presupus tânăr sucevean arestat pentru trafic de droguri în China şi condamnat la moarte, nu se confirmă.
Cazac a declarat că a luat legătura cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi le-a furnizat toate datele obţinute de structurile din subordinea sa, pentru a verifica informaţiile respective, iar ieri a primit un răspuns oficial.
„Departamentul Securităţii Publice al Republicii Populare Chineze a comunicat, oficial, în scris, la data de 03 august 2009, că în baza de date a autorităţilor chineze nu figurează nici un cetăţean român care să fi fost reţinut pentru trafic de droguri”, a subliniat procurorul Marius Cazac.
Şeful structurilor de combatere a crimei organizate din judeţ a explicat că, potrivit celor comunicate în urmă cu trei zile de consulul chinez la Direcţia Generală a Afacerilor Consulare, tânărul din comuna Adâncata, bănuit că ar fi condamnat la moarte, a intrat în China la 22 decembrie 2008, iar în evidenţele autorităţilor chineze nu figurează ieşirea sa din ţară.
Un subiect controversat, scos din interceptări telefonice
Povestea suceveanului condamnat la moarte în China a apărut, susţin surse judiciare, în urma interceptărilor telefonice în dosarul racolatorilor de cărăuşi de droguri, peste 60 de tineri dintre aceştia din urmă fiind arestaţi în puşcăriile din întreaga lume, după ce-au fost prinşi transportând heroină şi cocaină.
Într-o discuţie telefonică, doi dintre cărăuşi au rostit numele tânărului din comuna Adâncata, vorbind despre faptul că acesta ar fi prins cu droguri în China, ţară în care această infracţiune este pedepsită cu moartea.
De altfel, China a fost una dintre ţările care figurau pe ruta drogurilor cărate de cărăuşii din Suceava.
Subiectul a ajuns şi în „Monitorul de Suceava” şi, deşi şeful DIICOT Suceava, Marius Cazac, dădea din umeri la acea vreme, ulterior, el a recunoscut că informaţiile apărute în ziarul nostru concordă cu informaţiile care au ajuns la urechile poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate în cadrul anchetei desfăşurate în dosarul racolatorilor.
Şi totuşi, a precizat Cazac, toate datele pe care le deţinea trebuiau confirmate de Ministerul Afacerilor Externe.
Subiectul, între timp, a devenit de interes naţional, şi unele publicaţii centrale s-au grăbit în a-l exploata şi de a-l scoate la „tarabă”, cu numele şi cu fotografia tânărului din Adâncata, bănuit că ar fi deja executat.
Facem precizarea că, deşi, chiar la scurt timp de la publicarea primului material despre acest caz, am aflat numele tânărului despre care se presupunea că ar fi condamnat la pedeapsa capitală, am decis să nu-i dezvăluim identitatea până când nu exista o confirmare oficială a reprezentanţilor MAE, demarând, încă de la primul articol, procedurile pentru aflarea adevărului.
( 7 aug 2009, 14:30:40
Ia uite ce ai relatat la acea data de 3 iulie 2009: http://www.monitorulsv.ro/Loca
Acum o intorci si incerci sa te aperi sustinand ca nu ai facut decat sa mergi pe "sursele dumitale credibile".
Consider ca la fel ai procedat si dumneata: ai exploatat o informatie neverificata si ai scos-o "la taraba", dar arati cu degetul spre ceilalti colegi din mass-media care au preluat informatia tot din Monitorul de Suceava si nu din alta parte. Incepand cu Realitatea TV, toti declara ca au prealuat informatia prin Monitorul de Suceava.
In cazul in care nu e adevarat (sper), gandeste-te la o justificare in fatza parintilor baiatului sau chiar in fata baiatului.