A fost chin mare pentru şoferii care au circulat ieri pe străzile din municipiul Suceava. Aglomeraţia şi ambuteiajele s-au ţinut lanţ, iar maşinile s-au mişcat în ritm de melc, pentru a parcurge câteva sute de metri fiind nevoie chiar şi de jumătate de oră.
Nebunia din trafic a început încă de la primele ore ale dimineţii. Odată cu apropierea amiezii, dar şi când afară a plouat, aglomeraţia a crescut. În paralel, au crescut şi nervii şoferilor blocaţi în trafic, în special ai celor care doreau să ajungă la o anumită destinaţie ceva mai rapid.
„E groaznic cum se circulă prin oraşul ăsta. De la Finanţe până aici (n.r. – la Autogară) am făcut jumătate de oră. Şi nu cred că sunt mai mult de 700-800 de metri”, a spus iritat Niculai Ifrim, şoferul unei Dacii Papuc.
De altfel, pentru a discuta cu şoferii prinşi în trafic era suficient să mergi paralel cu maşinile. Viteza de deplasare nu era mai mare decât a unui pieton, ba chiar în anumite zone sucevenii care şi-au lăsat maşinile acasă s-au felicitat pentru această idee.
Nici pe varianta de la Şcheia spre Iţcani nu s-a circulat mai lejer. Un şofer care dorea să ajungă în Burdujeni şi care plecase de la Şcheia în jurul orei 11.30, după 45 de minute reuşise să ajungă abia în dreptul sediului Jandarmeriei, de pe strada Traian Vuia.
„E un coşmar. Aveam întâlnire cu un client în Burdujeni, şi am sperat că dacă ocolesc centrul Sucevei mă voi descurca mai uşor, dar nu a fost aşa. Ne mişcăm 2-3 metri şi apoi suntem nevoiţi să ne oprim. Cam aşa am venit de la Şcheia până aici, pe Traian Vuia”, a mărturisit Vasile Macovei.
Poliţiştii de la Rutieră nu au putut face faţă
Nici prezenţa poliţiştilor de la Rutieră nu a putut decongestiona traficul din municipiul Suceava.
„Avem oameni în toate punctele aglomerate. Am trimis pe teren nouă agenţi şi doi ofiţeri, dar chiar şi aşa suntem depăşiţi. Problema nu e însă la noi, ci la infrastructură, iar pentru a evita astfel de ambuteiaje ar fi nevoie de încă o bandă de circulaţie”, a precizat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Suceava.
Acesta a opinat că zilele următoare se va circula ceva mai bine, iar aglomeraţia de joi s-a datorat unui cumul de factori.
„În primul rând a fost sărbătoare şi foarte mulţi oameni din alte localităţi au venit în municipiul Suceava. La asta se adaugă şi închiderea unor străzi pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. În aceste condiţii, este imposibil să nu apară blocaje şi ambuteiaje”, a explicat comisarul şef Hermeniuc.
Zonele care ar trebui evitate
Dacă ieri a fost apogeul aglomeraţiei în trafic, nici în zilele anterioare nu s-a circulat mult mai bine. Din cauza blocării traficului auto pe câteva străzi aflate în lucru, există zone ce trebuie evitate pe cât posibil.
Sensul giratoriu de la Cinematograful „Modern” şi strada Petru Rareş, în zona Pieţei Mari, sunt două din punctele nevralgice în privinţa circulaţiei rutiere.
Miercuri, de exemplu, din zona Colegiului Naţional „Petru Rareş”, pe strada Mihai Viteazu, până la sensul giratoriu de la „Modern” distanţa de câteva sute de metri era parcursă în 10-20 de minute, după norocul fiecăruia.
O altă zonă unde circulaţia se derulează în ritm de melc este pe strada Traian Vuia, mai ales la intersecţia cu varianta ocolitoare de la Şcheia.
Nici Burdujeniul nu este lipsit de probleme. Sensul giratoriu din acest cartier este parţial blocat, în zona fostului magazin Moldova, iar traficul este deviat, ceea ce la ore de vârf înseamnă zeci de minute de aşteptare pentru şoferii care vin dinspre Adâncata şi Plopeni.
Din păcate, pentru unii şoferi nu există prea multe variante de a ocoli aceste zone cu probleme, aşa încât vor fi nevoiţi să suporte calvarul cel puţin până când străzile pe care se lucrează vor fi redeschise traficului.
( 7 aug 2009, 13:37:40