Caz incredibil în justiţia din Suceava. Agenţii de poliţie din Stulpicani arestaţi în urmă cu aproximativ o lună de zile pentru fapte de corupţie au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Suceava pentru că judecătorii de la Tribunalul Suceava le-au încurcat numele. În motivarea prelungirii măsurii de arestare preventivă apare numele subofiţerului Constantin Ivan, de la Poliţia Salcea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, şi nu al agenţilor Cristian Daniel Jitari sau Toader Olari, aşa cum era firesc.
Tribunalul Suceava a ajuns caz de studiu pentru gafele repetate din ultima perioadă. După ce acum câteva zile pe site-ul instituţiei s-a publicat că urmează să se efectueze mai multe percheziţii, informaţie care a afectat o anchetă în curs, mai nou judecătorii de aici şi-au dat din nou cu firma în nas.
Incompetenţa magistraţilor de aici a făcut ca doi indivizi acuzaţi de fapte extrem de grave să fie puşi în libertate pe motiv de „nulitate absolută”.
Mai exact, între minuta încheierii de şedinţă şi motivarea sentinţei prin care a fost menţinută măsura arestării preventive în ce-i priveşte pe agenţii de poliţie Cristian Daniel Jitari şi Toader Olari de la Poliţia Stulpicani au apărut neconcordanţe grave.
Probabil pentru a-şi uşura munca, judecătorii au dat copy paste pe calculator şi au luat motivarea din dosarul poliţistului Constantin Ivan de la Salcea, trimis în judecată pentru fapte asemănătoare cu cele de care sunt acuzaţi poliţiştii din Stulpicani. Numai că, au uitat să înlocuiască numele acestuia, motiv suficient pentru avocaţi pentru a cere eliberarea clienţilor lor pe motiv de nulitate absolută, lucru care s-a şi întâmplat.
Aşa se face că aseară, agenţii Jitari şi Olari au fost puşi în libertate, iar munca anchetatorilor s-a văzut năruită.
Pentru ce au ajuns Olari şi Jitari în arest
Cristian Daniel Jitari, de 39 de ani, şi Toader Olari, 53 de ani, au fost arestaţi preventiv la începutul lunii iulie, iar recent au fost trimişi în judecată. Olari este acuzat pentru cinci infracţiuni, trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi câte o infracţiune de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi fals intelectual, iar Jitari este învinuit pentru şapte fapte, urmând să fie judecat şi pentru luare de mită, trafic de influenţă, furnizarea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Cristian Jitari a luat şpagă 2.000 de lei pentru a muşamaliza un dosar penal.
Acelaşi poliţist i-a anunţat pe mai multe afacerişti din Stulpicani că vor avea parte de controale şi trebuie să se păzească.
Cei doi agenţi de poliţie aveau şi activităţi de rakeţi, sens în care au cerut şi primit câte 600 de lei pentru a recupera datoriile de 3.000 de lei ale unei persoane faţă de altă persoană.
Cei doi poliţişti sunt acuzaţi că, din 2001, respectiv 2002, au sustras de la postul de poliţie la care lucrau mai multe înscrisuri oficiale, pentru a-i scăpa de amenzi sau de răspunderea penală pe tot felul de indivizi şi pentru nesoluţionarea în mod legal a petiţiilor altor persoane.
( 4 aug 2009, 11:32:10