La garnizoana Vatra Dornei au avut loc sâmbătă, 1 august, activităţi organizate cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”.
În cadrul programului a fost inclus un serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, un ceremonial militar şi defilarea trupelor de vânători de munte. După amiază, la unitate au fost prezentate exerciţii demonstrative specifice vânătorilor de munte. Întâlnirea între generaţiile de cadre militare ale unităţii a fost un bun prilej de a rememora diverse evenimente „plăcute şi mai puţin plăcute petrecute în cei 70 de ani”, aşa cum remarca fostul comandant al unităţii, colonelul Octavian Mancu.
Batalionul 17 Vânători de Munte a fost înfiinţat la 1 august 1939 împreună cu Divizia 4 “Munte” şi Batalioanele 13, 14 şi 18 Vânători de Munte, printr-un decret regal semnat pe 20 iulie 1939. În decembrie 1990 a primit numele de Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”.
“Este datoria noastră de oameni să nu uităm niciodată că Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”, prin militarii săi, a fost şi este o şcoală de luptători. La ceas de sărbătoare aducem cele mai sincere mulţumiri tuturor celor care au muncit în această unitate, celor care pe parcursul existenţei au manifestat disponibilitate de a participa la afirmarea sa în rândul armatei şi în cadrul societăţii civilie. Suntem conştienţi că avem datoria de a transmite prin muncă şi dăruire generaţiilor viitoare spiritul vânătorilor de munte şi ne angajăm că vom fi întotdeauna pregătiţi pentru a executa misiunile primite”, ne-a spus comandantul unităţii, locotenent colonel Doruţ Greab.
La manifestările aniversare de sâmbătă au participat, pe lângă comandanţi ai unităţilor de vânători de munte, şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ÎPS Pimen, subprefectul judeţului Suceava Constantin Huţanu, subprefectul judeţului Harghita Constantin Strujan, primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru, foşti comandanţi şi cadre militare de la această unitate, localnici şi turişti aflaţi în staţiune.
În mesajul transmis la aniversarea a 70 de ani a unităţii militare dornene, generalul-maior Dan Ghica-Radu, şeful de stat major al forţelor terestre, a precizat că “noile nivele de performanţă a vânătorilor de munte solicită din plin dăruire, priceperea şi competenţa profesională a militarilor. Sub drapelul de luptă al acestei unităţi aţi demonstrat că reuşiţi să îndepliniţi misiunile dificile ale vânătorilor de munte dislocate pe frumoasele meleaguri carpatine”.
A fost lansată Istoria Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”
Cu prilejul aniversării, a fost lansată Istoria Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”, carte scrisă de un fost cadru al unităţii, Gheorghe Suman. „Este un moment fericit pentru mine să vă prezint istoria Batalionul 17 Vânători de Munte, unitate de referinţă a armatei române. Drumul de luptă al batalionului 17 a început la Baia Sprie, a fost unul de glorie, care nu a cunoscut înfrângerea în trei ani de război, timp în care a străbătut, în lupte grele, pe jos, peste 5.000 de kilometri de la Arad până în Caucaz, a pierdut peste 4.000 de militari, de trei ori efectivele de 1.380 de oameni ai acestui batalion. Astăzi, Batalionul 17 este o unitate teritorială restructurată, profesionistă şi modernizată cu un corp de cadre şi de militari voluntari valoroşi, care a participat cu succes în teatrele de operaţiuni militare din Afganistan, Irak, Angola, Cosovo, sub egida ONU, NATO, Uniunii Europene. Ultima subunitate s-a întors pe 15 iunie din Afganistan, unde şi-a îndeplinit cu succes mandatul încredinţat”, a spus Gheorghe Suman.
Trofeul “General Leonard Mociulschi”
În cadru solemn, Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” a primit Trofeul “General Leonard Mociulschi” pentru rezultate excepţionale obţinute în ultimii douăzeci de ani în activităţile sportive specifice acestei arme.
Aducând un omagiu generalului Leonard Mociulschi (1889-1979), ultimul comandant al Corpului de Munte la sfârşitul celui de al doilea război mondial şi personalitate militară de magnitudine Europeană, precum şi pentru a cinsti memoria eroilor, familia şi urmaşii acestuia au instituit trofeul care poartă numele generalului din anul 2007, anul integrării României în Uniunea Europeana şi anul în care Batalionul 21 Vânători de Munte a primit denumirea onorifică "General Leonard Mociulschi”.
Trofeul “General Leonard Mociulschi” este un premiu de excelenţă pro virtutis militaris care se acordă unităţii de vânători de munte sau unui ofiţer din cadrul armei, cu cele mai bune rezultate în competiţiile de specialitate (schi, alpinism, s.a.m.d.) sau care s-a evidenţiat, prin prestaţie, în activităţile de profil (misiuni internaţionale, umanitare, comand, etc.) ale Armatei Române.
Premergător activităţilor de sâmbătă, vineri seara, în Parcul din municipiul Vatra Dornei a avut loc un concert de fanfară militară, la care au participat localnici, dar şi turişti aflaţi în zonă, urmat de o retragere cu torţe a vânătorilor de munte din parcul staţiunii spre zona centrală a oraşului.