Cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, care s-a desfăşurat în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, în intervalul 31 iulie - 2 august a.c., a coincis cu deschiderea hanului de la „Crâşma lui Moş Iordache”, casa din Şaru Dornei din muzeul în aer liber.
„Hanurile Europei Rurale”
Funcţionarea acestui han se circumscrie proiectului „Hanurile Europei Rurale”, proiect cu finanţare europeană (în valoare de 1,3 milioane euro) care prevedea, în varianta iniţială, constituirea unei reţele europene alcătuite din şase hanuri internaţionale şi 12 locale, dintre care două în România (la Bucureşti şi Suceava), având ca scop promovarea ofertei turistice zonale şi a produselor tradiţionale.
Consiliul Judeţean Suceava, a convenit, în parteneriat cu Regiunea Abruzzo din Italia, asupra includerii în acest proiect a „Crâşmei lui Moş Iordache” din Muzeul Satului Bucovinean, obiectiv care, aşa cum a spus directorul general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin Emil Ursu, „a fost dotat cu mobilier, tacâmuri, etc. şi pentru care s-a amenajat o bucătărie”.
„Meniu tradiţional”
Cele două hanuri din România, cel de la Muzeul Ţăranului Român din capitală şi hanul din Muzeul Satului Bucovinean, trebuie să ofere consumatorilor produse tradiţionale specifice.
Constantin Emil Ursu anunţa, cu câteva zile înainte de deschiderea Târgului Meşterilor Populari, că operatorul care a preluat „crâşma” (S.C. Options S.R.L.) va avea un meniu tradiţional, cu sărmăluţe cu mămăliguţă, mâncăruri din bureţi, plăcinte poale-n brâu şi afinată bucovineană.
„Am citit în ziar ce trebuie să oferim”
Într-adevăr, sărmăluţele cu smântână şi mămăliguţă (porţia de 200 gr. la preţul de 8 lei) se găseau.
Restul ofertei era... „la grătar” (ceafă de porc, piept de pui, cârnăciori şi, bineînţeles, mici) cu garnitură de cartofi prăjiţi şi salată de sfeclă roşie.
Băutură, bere din belşug (sub „parazoluri” de firmă, nu sub umbrare rustice) dar era şi afinată pentru mai spre seară (fiindcă pe căldură se lasă cu urmări).
Directorul firmei operatoare, Bogdan Cute, a spus că sarmalele au fost printre cele mai cerute mâncăruri din meniu.
„Am citit în ziar ce trebuie să oferim”, a precizat el, spunând că va încerca diversificarea ofertei.
Poftă bună tuturor clienţilor hanului!
Cum am fost printre cei care am semnalat ce mâncăruri şi băuturi se vor găsi la hanul din Muzeul Satului Bucovinean, ne pare rău că n-am scris că se va servi bulz, sângerete sau miel la proţap. Cine ştie, poate consumatorii chiar le-ar fi găsit.
Oricum, mâncărurile de bureţi şi plăcintele poale-n brâu rămân ca restanţă în „examenul” operatorului, dacă tot a „scăpat-o” directorul că oferă ceea ce a citit în ziar.
În rest, poftă bună tuturor clienţilor hanului!