O afacere de familie, pornită din creierul munţilor, din comuna suceveană Fundu Moldovei, a ajuns să fie apreciată pe plan naţional şi chiar internaţional, produsele lor 100% naturale, fără conservanţi şi aditivi alimentari, fiind degustate de membrii Casei Regale a Marii Britanii şi personalităţi din toată lumea. Mai mult, Ion Baciu şi fetele sale au ajuns „profesori” pentru micii întreprinzători din Anglia şi Israel, care au deprins de la ei o parte din secretele bucătăriei tradiţionale româneşti, în special a preparatelor din carne.
Povestea afacerii „La Baciu - Produse tradiţionale din Bucovina” a început în urmă cu 12 ani, între pereţii unei carmangerii construite cu aproape 200 de ani în urmă, în timpul Împăratului Franz Iosef, adică în perioada dominaţiei habsburgilor în Bucovina.
Principala sursă de inspiraţie pentru produsele tradiţionale din carne au fost reţetele moştenite de la Moş Toader, unchiul lui Ion Ţăran Baciu, mare meşter măcelar, cu care străbătea de sărbători tot satul, pe la casele oamenilor, ca aceştia să aibă pe masă bucatele care făceau sărbătorile să fie atât de frumoase.
Bătătura casei, mai bună decât orice loc din lume
Şi astăzi, când afacerea sa a devenit cunoscută pe plan internaţional, prinţi şi regine au gustat din produsele sale, iar bucureştenii se înghesuie să-i cumpere preparatele, expuse într-un magazin cu produse culinare tradiţionale, din buricul Capitalei, Ion Baciu trăieşte tot la ţară, în Fundu Moldovei, iar bătătura casei n-ar da-o pentru nimic în lume.
“Nicăieri nu-i ca acasă. Unde mai am eu apa Moldovei în faţă, munţii şi pădurea în spatele casei? De 400 de ani stau neamurile mele acolo”, spune Baciu, care a demonstrat tuturor că şi în ţară te poţi descurca bine, dacă eşti gospodar.
Meşteşugul lui e un secret bine păstrat în familie. Doar membrii familiei, adică el, soţia sa Viorica, cele trei fete – Ana, Delia şi Veronica, precum şi ginerele său se ocupă de prepararea cărnii şi a produselor pe care le vând în cele trei magazine deschise de ei, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Bucureşti.
De luni până joi, împreună cu familia, se ocupă de preparatele care încântă simţurile tuturor celor care le-au descoperit, pentru ca joi noaptea să plece la Bucureşti, unde de vineri până duminică după-amiaza e deschis magazinul de pe Calea Floreasca.
Demonstraţii culinare pentru membrii Casei Regale
Expoziţiile culinare de la Bucureşti i-au deschis calea spre străinătate. În 2008, împreună cu familia a fost invitat în Marea Britanie, să-i înveţe pe micii producători britanici să prepare carnea afumată. Demonstraţiile au fost făcute la o fermă agreată de Prinţul Charles.
“Am improvizat o afumătoare, dintr-un dulap metalic, ca ei n-au aşa ceva, şi le-am arătat oamenilor cum se face treaba la noi. Numai că am mai avut o problemă - lemnul de fag este cel mai bun pentru afumare, iar ei n-aveau.
Am găsit în cele din urmă un localnic care avea un dulap vechi din fag. Am vrut să-l cumpărăm, dar nu a vrut. L-a tăiat şi ni l-a dat nouă, rugămintea lui fiind să-i dăm şi lui din ce facem noi acolo. După ce a gustat ce i-am adus, ne-a zis că a făcut cea mai bună afacere pe anul acela”, povesteşte Baciu, amuzat de întâmplările de acolo.
Bunătăţile preparate de ei acolo au fost gustate şi de membrii Casei Regale, care în continuare se mai bucură încă de produsele tradiţionale româneşti, preparate de producătorii britanici care au urmat lecţiile date de familia Baciu timp de trei săptămâni.
“Şi acum mai primim mesaje şi telefoane din Anglia, de la cei pe care i-am învăţat diverse reţete tradiţionale, care ne mulţumesc, pentru că produsele lor au mare căutare”, spune Delia Baciu Sfetcu, una din fetele meşterului din Fundu Moldovei.
Certificatele de calitate pentru produsele familiei Baciu, semnate chiar de Regina Marii Britanii, care le dau dreptul de a vinde produsele lor în toată Europa, sunt afişate cu mândrie pe pereţii magazinelor din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
Medicul lui Obama, client al familiei Baciu
Din cârnaţii cu busuioc, cârnaţii tradiţionali şi muşchiul împănat cu piept de pui preparate de Ion Baciu a gustat şi doctorul lui Barack Obama, preşedintele SUA.
“Eliot Sorel este psihologul lui Obama. A venit de curând la Câmpulung Moldovenesc, cu o delegaţie de medici de renume, din toată lumea, care au vizitat spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung. Le-am făcut tuturor o prezentare a produselor şi au rămas uimiţi. Le-au plăcut mult”, spune Baciu, încântat că produsele sale au fost pe gustul a zeci de naţii prezente la seminarul organizat la Gura Humorului.
De la Roma la Bruxelles, savoare de Bucovina
Comisarul european pe probleme de justiţie, Jacques Barrot, este un alt degustător al produselor tradiţionale din Bucovina, care a fost atât de încântat, încât a comandat un coş plin de preparate din carne.
Membrii delegaţiei Suediei în România s-au numărat de asemenea printre cei care s-au îndrăgostit de savoarea produselor tradiţionale româneşti, pe care le-au gustat chiar în perioada în care au preluat preşedinţia Uniunii Europene.
Delegaţiile româneşti au dus cu ele la Roma şi Bruxelles jambonul tradiţional de Bucovina, muşchi de porc semicrud de Bucovina, cârnaţii tradiţionali de Bucovina şi muşchiul de porc împănat cu piept de pui de casă, încât preparatele culinare româneşti au încântat papilele gustative şi simţurile olfactive şi vizuale ale unora dintre cei mai importanţi oameni din Europa.
Materia primă folosită, provenită exclusiv de la crescătorii de animale din zonă, condimentele naturale (rozmarin, busuioc, cimbru şi usturoi) selecţionate din producţia proprie, baiţul special în care e ţinută carnea şi afumarea cu lemn de fag sau de cireş, precum şi ospitalitatea de care dau dovadă faţă de toţi cei care le trec pragul, aşa cum reiese şi din vorbele cu care îşi întâmpină clienţii – „Mai întâi gustaţi, după aceea cumpăraţi”, sunt ingredientele unei afaceri de familie de succes, în care mulţumirea clientului e mai importantă decât profitul.
“Ne bucurăm atunci când gustul produselor noastre trezeşte amintiri”, spun membrii familiei, care aproape că e mai cunoscută peste hotare, decât în ţară, prin intermediul celor care le-au gustat produsele.
( 3 aug 2009, 18:05:58
Incet, incet ne intoarcem la origini, lasam MDM-ul deoparte, plus " aroma de fum" ( la fiola) si alte bunatati, de la bunica cancerului de colon.