Temperaturile excesiv de ridicate, ploile abundente, schimbările climatice, în general, asociate cu lipsa curăţeniei aduc noi necazuri pe capul sucevenilor. La sate, prin bălăriile de pe terenurile necultivate mişună şerpii, iar în oraşe eşti condamnat să stai în casă, pentru că în parcurile sau în pădurile din apropiere nu poţi ieşi de răul ţânţarilor şi căpuşelor. Sub pretextul lipsei banilor, nimeni nu face nimic.
Localnicii şi turiştii din zona Soloneţ se confruntă cu o problemă la care până acum nu s-a găsit rezolvare: numărul şerpilor, în special al viperelor a crescut alarmant. Semnalul a venit de la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că periculoasele animale au fost semnalate în număr mare pe valea Soloneţului, îndeosebi pe terenuri nelucrate, acoperite cu bălării şi cu resturi alimentare.
Flutur a spus că a sesizat Direcţia Agricolă, instituţiile de protecţie a mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară despre acest fenomen şi le-a solicitat un punct de vedere oficial vizavi de soluţionarea problemei.
„Ne confruntăm cu o invazie de şerpi, îndeosebi vipere, şi cer organelor abilitate un plan de măsuri de combatere. Nu vrem să creăm panică în rândul populaţiei, dar este o problemă pe care cei în drept trebuie să o rezolve”, a spus Flutur.
Flutur cere instituţiilor abilitate să scape judeţul de vipere şi ţânţari
Aceleaşi instituţii au primit ca temă şi combaterea valului de ţânţari care s-a abătut asupra municipiului Suceava şi care transformă în poligon de tir copiii, părinţii şi bunicii care caută puţină răcoare în parcuri, la Şipote, la Cetatea de Scaun sau chiar sub copacii care împrejmuiesc locurile de joacă pentru copii.
Pe lângă parcuri şi cimitire, roiurile de ţânţari agresivi mari cât muştele nu sunt potolite nici măcar de căldura toridă a amiezii.
Dacă în anii precedenţi se mai făceau acţiuni de dezinsecţie, măcar o dată, primăvara, pentru stârpirea larvelor de ţânţari, anul acesta sucevenii au fost lăsaţi de autorităţi pradă insectelor din cauza cărora nu pot lăsa seara nici măcar un geam deschis.
Pe lângă ţânţari, fără a avea aparent o cauză bine determinată, a crescut şi numărul căpuşelor, a căror apariţie a fost semnalată atât în mediul urban, cât şi rural. Apar peste tot şi sunt foarte greu de oprit. Infecţiile cauzate de căpuşe sunt transmise mai departe de câinii şi pisicile fără stăpân, atât la alte animale, cât şi la oameni.
În general, deratizarea şi dezinsecţia în oraşe se realizează în mai multe etape, din primăvară până în toamnă. Pe lângă împrăştierea de insecticid cu ajutorul avioanelor speciale, soluţie costisitoare, spun autorităţile, există şi varianta dezinsecţiei terestre, cu insecticide de tip Baraki, Sumnilarv sau Biolarkim.
Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a afirmat că va solicita instituţiilor abilitate să apeleze la cea mai eficientă metodă.
( 1 aug 2009, 12:37:27