Eficienţa ultimelor acţiuni ale procurorilor, jandarmilor şi poliţiştilor în anihilarea unor structuri de timp mafiot, într-o perioadă în care capi ai poliţiei se aflau în concedii medicale prelungite, l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, să solicite atât celor direct vizaţi, cât şi şefilor lor de la Bucureşti o clarificare grabnică a situaţiei.
În zilele în care s-a realizat capturarea reţelei de racolare a cărăuşilor de droguri şi a grupării care a tâlhărit valutiştii erau în concediu medical şase şefi din diverse compartimente ale Poliţiei, din Suceava şi Fălticeni, şi şapte-opt de la SRI.
Surse care au preferat anonimatul susţin că unii dintre cei aflaţi în concediu medical îşi pregătesc de fapt trecerea în rezervă, deoarece ar fi „ultimul tren” pentru a beneficia de salarii compensatorii cuprinse între 800 şi un miliard de lei vechi şi o pensie de circa 1000 de dolari.
Preşedintele CJ Gheorghe Flutur apreciază că „interimatele, provizoratele, aceste aşteptări de cine conduce sau cine urmează să conducă nu fac bine” şi spune că „trebuie să scurtăm perioada de provizorat, interimatele, inclusiv aceste probleme legate de concediile medicale”.
„Poate unii sunt bolnavi şi le doresc însănătoşire grabnică, dar eu cred că societatea este un pic bolnavă şi ea trebuie vindecată prin asigurarea liniştii şi ordinii publice şi organele plătite din bugetul de stat trebuie să vegheze 24 de ore din 24”, a declarat Gheorghe Flutur.
Flutur transmite felicitări pentru procurori, poliţişti şi jandarmi
Acesta a spus că merită felicitări şi aprecieri cei care au finalizat aceste acţiuni de descoperire a infractorilor care au înspăimântat în ultima perioadă Suceava.
„Apelul pe care l-am făcut în ultimele zile sunt bucuros că s-a materializat, de aceea atât organele de poliţie, cât şi cele de anchetă, Parchet trebuie să fie felicitate şi sper ca în continuare să fie vigilenţi, să nu mai avem astfel de probleme şi să se concentreze în special pe prevenire. Exemplele pe care le pot da prin prinderea acestor bande de infractori şi de escroci trebuie mult mediatizate, să nu mai avem astfel de situaţii”, a afirmat Flutur.
El crede că, cel puţin în cazul bandei care ataca valutişti, ar fi bine de făcut un studiu de caz pentru a avea răspuns la întrebarea cum poate fi frânat din faşă teribilismul unor tineri şi cum poate fi stimulată reactivitatea societăţii civile.
„Toţi trebuie să ne asumăm vina. Acum, că i-am prins, sigur că merită aplauze cei care i-au prins, dar eu sunt prudent în continuare. Nu voi renunţa să am o discuţie cu ATOP de la CJ Suceava, care după părerea mea trebuie să nu mai fie reactivă, ci proactivă. Periodic, să facă analize critice, la obiect, şi dacă este cazul să propună şi măsuri. Aceste organizaţii de tip mafiot au drept cauze, pe de o parte, teribilismul care i-a contaminat pe unii mergând prin diverse ţări străine, pe de altă parte o lipsă de educaţie din familie şi din şcoală, dar şi reacţia societăţii civile, care a fost slabă sau foarte slabă. La toate astea, organele statului nu au lucrat eficient în prevenţie. S-a citit în presă de comportamente de tip mafiot, şantaj, răpiri, mutilări. Astea seamănă a ţară necondusă, a ţară care n-are organele de ordine la post. Mă bucur că şi-au revenit şi organele de ordine au făcut lumină şi aştept în continuare vigilenţă”, a mai spus preşedintele Flutur.
( 2 aug 2009, 07:32:39