Consiliul Judeţean Suceava va aloca suma de 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi) pentru verificarea proiectului promovat de administraţia judeţeană pentru gestionarea deşeurilor.
Potrivit preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în perioada următoare urmează să fie organizată o licitaţie pentru desemnarea firmei care va verifica documentaţia care urmează a fi promovată pentru obţinerea finanţării europene în vederea construcţiei a două gropi de deşeuri ecologice, la Moara şi Pojorâta, cinci staţii de colectare şi transfer, puncte de colectare selectivă, asigurarea unui sistem de transport şi închiderea gropilor de gunoi existente.
„Este vorba despre un organism neutru, atestat pentru astfel de verificări, care va controla dacă documentaţia respectă normele europene. Orice proiect are această procedură, însă partea bună este că noi vom recupera sumele pe care le vom folosi pentru aceste verificări, aceste cheltuieli fiind eligibile”, a spus Flutur.
Pe de altă parte, el a arătat că la sfârşitul lunii august a.c. CJ Suceava ar putea să înceapă procedurile pentru organizarea licitaţiei în vederea desemnării firmei care va construi la Moara prima groapă ecologică. El a arătat că investiţia ar urma să fie realizată cu fondurile Consiliului Judeţean, urmând ca sumele să fie recuperate după obţinerea finanţării europene.
„Pe Regiunea de Nord-Est, judeţul Suceava nu a stat bine în ceea ce priveşte proiectul de gestionare a deşeurilor. Harnici au fost cei din Iaşi, Bacău şi Neamţ, care prin programe PHARE şi-au stabilit la timp strategia de gestionare a deşeurilor şi de construcţie a gropilor ecologice. Noi am fost nevoiţi să recuperăm timp de un an vremea pierdută pentru gestionarea deşeurilor. Acum am intrat şi noi în linie dreaptă, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău va trebui ca în perioada imediat următoare să elibereze acordul de mediu pentru acest proiect de gestionare a deşeurilor”, a mai declarat Gheorghe Flutur.