Şeful Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Antidrog, procurorul Marius Cazac, a confirmat, ieri, informaţiile publicate de ziarul nostru referitoare la tânărul sucevean arestat în China, după ce a fost prins cu droguri asupra lui, condamnat la moarte şi executat săptămâna trecută.
Contactat telefonic de reporterii „Monitorului”, Cazac, care, în urmă cu câteva săptămâni, a declarat că nu a auzit nimic de acest caz, ne-a spus că, într-adevăr, există informaţii în acest sens.
Şeful DIICOT Suceava a mărturisit că structurile pe care le coordonează au obţinut, în timpul investigaţiilor demarate în cazul reţelelor care au racolat zeci de suceveni să care droguri peste tot în lume, şi date despre un tânăr prins în Republica Populară Chineză şi condamnat la moarte.
„Vă pot spune că există informaţii certe. Informaţiile jurnalistice concordă cu cele judiciare. Urmează să verificăm prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE) veridicitatea datelor pe care le deţinem”, a declarat procurorul Marius Cazac.
Între timp, am contactat din nou MAE şi le-am pus la dispoziţie noile date pe care le-am obţinut, cum ar fi numele presupusului sucevean executat în China, un tânăr de 23 de ani, din Adâncata, şi un număr de telefon al părinţilor acestuia, părinţi care, aşa cum vă informam şi în ediţia de ieri, nu mai ştiu ce să creadă despre fiul lor, care, într-adevăr, s-ar afla pe teritoriul acelei ţări, încă din luna decembrie a anului trecut, şi care le-a mărturisit, prin telefon, că ar avea legătură cu povestea cărăuşilor de droguri, însă a infirmat informaţiile cum că ar fi arestat şi condamnat la moarte.
Reprezentanţi ai MAE au sunat la Adâncata
În cursul zilei de ieri, la scurt timp după ce-am trimis noile date obţinute despre acest caz, un reprezentant al MAE l-a contactat telefonic pe tatăl tânărului cu pricina.
„M-au sunat şi mi-au cerut adresa unde am trimis banii şi numărul de telefon de pe care m-a sunat fiul meu”, ne-a mărturisit, aseară, tatăl tânărului despre care se presupune că primit pedeapsa capitală în China.
În urma discuţiei cu acesta, ne-a informat purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, „MAE a retransmis instrucţiuni Ambasadei României la Beijing şi a solicitat sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti pentru stabilirea statutului persoanei respective pe teritoriul Republicii Populare Chineze”.
În comunicatul primit de la MAE se făcea precizarea că, potrivit unei convenţii consulare bilaterale, autorităţile române ar fi trebuit să fie anunţate despre un asemenea caz în cel târziu patru zile de la o eventuală arestare sau reţinere a unui cetăţean român în China de autorităţile din ţara respectivă.
„Ambasada României la Beijing nu a fost notificată în legătură cu arestarea cetăţeanului român la care vă referiţi în articolul dumneavoastră. În ultima vreme, ambasada la Beijing a făcut demersuri repetate pentru a verifica dacă vreun cetăţean român a fost arestat în China”, se mai arată în comunicatul MAE.
Povestea lui Andrei
Povestea tânărului arestat şi condamnat la moarte în China a apărut în „Monitorul de Suceava” la începutul acestei luni, la scurt timp după arestarea primei grupări de racolatori de cărăuşi pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri.
Deşi mai marii structurilor de combatere a crimei organizate din judeţ dădeau din umeri la acea vreme, mărturisindu-ne că nu au informaţii oficiale despre un asemenea caz, surse cât se poate de credibile ne-au mărturisit că informaţiile sunt adevărate, lucru confirmat, ieri, după anihilarea celei de-a doua grupări de racolatori de cărăuşi de droguri, şi de şeful DIICOT Suceava.
Între timp, însă, au apărut noi informaţii, cum că tânărul cu pricina, Andrei, ar fi din Adâncata, şi a fost executat săptămâna trecută.
(30 iul 2009, 12:08:02