Cei doi agenţi de poliţie de la Stulpicani, Cristian Daniel Jitari (39 de ani) şi Toader Olari (53 de ani) arestaţi preventiv la începutul acestei luni, şi trimişi în judecată zilele trecute, vor trebui să răspundă în faţa judecătorilor pentru un şir întreg de acuzaţii, care, dacă se vor dovedi adevărate, îi vor ţine în spatele gratiilor pentru mulţi ani de acum încolo.
Dacă Olari a fost dat pe mâna judecătorilor pentru nu mai puţin de cinci infracţiuni (trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi câte o infracţiune de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi fals intelectual), colegul său, Jitari, este învinuit pentru şapte fapte, urmând să răspundă în boxa acuzaţilor şi pentru luate de mită, trafic de influenţă, furnizarea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Cât costă de măsluit un dosar penal
Potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de anchetatori, Jitari, tată a doi copii minori, este acuzat că la data de 24 aprilie şi 2 iunie a.c. a primit, de la un anume Vasile Zamcu, 2000 de lei pentru a muşamaliza un dosar penal. Bărbatul cu pricina s-ar fi folosit de acte falsificate pentru a conduce un autoturism cu care a fost implicat într-un accident rutier în noaptea de 21/22 aprilie 2009.
La data de 3 iunie a.c., susţin anchetatorii, Jitari a pretins bani şi alte bunuri de la o anume Maria Moroşan, pe motiv că a intervenit pe lângă anumiţi inspectori de poliţie de la Gura Humorului pentru a-l ajuta pe soţul acesteia să nu fie tras la răspundere penală.
Tot la începutul lui iunie, acelaşi poliţist i-a anunţat pe mai mulţi afacerişti din comună că urmează să se efectueze un control economic la mai mulţi agenţi economici din localitate, persoanele informate de agentul Jitari reuşind să evite verificările şi să scape de eventualele sancţiuni.
De cealaltă parte, Toader Olari este acuzat, printre altele, că era implicat şi în afacerile ilegale cu material lemnos ce aveau loc pe raza comunei.
Zeci de documente furate din sediul poliţiei
Cei doi agenţi de poliţie de la Stulpicani, susţin anchetatorii, erau şi recuperatori de datorii.
Abuzând de calitatea de poliţist, cei doi au făcut presiuni psihice asupra unui consătean pentru a recupera de la acesta o datorie de 3000 de lei.
Pentru serviciile de recuperatori, cei doi agenţi au primit câte 600 de lei.
Cei doi poliţişti sunt acuzaţi că, din 2001, respectiv 2002, au sustras de la postul de poliţie la care lucrau mai multe înscrisuri oficiale, pentru a-i scăpa de amenzi sau de răspunderea penală pe tot felul de indivizi şi pentru nesoluţionarea în mod legal a petiţiilor altor persoane.
Numai Olari, de exemplu, se arată în rechizitoriul anchetatorilor, a sustras, începând din 2001 şi până în 2009, zece dosare penale, trei procese verbale de cercetare la faţa locului, 18 procese – verbale de constatare şi sancţionare contravenţională şi 24 reclamaţii, petiţii, sesizări.
Lista acuzaţiilor continuă şi cu faptul că atât Jitari, cât şi Olaru, au făcut fel de fel de falsuri în documentele de la postul de poliţie Stulpicani.
Unul dintre poliţişti a recunoscut
Iniţial, în faţa procurorilor, Cristian Daniel Jitari şi Toader Olari s-au prelevat de dreptul de a nu da nici un fel de declaraţii cu privire la acuzaţiile care li se aduc.
Ulterior, însă, Jitari a recunoscut o parte din învinuiri.
„Existau probe că lăsarea lor în libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, generat de calitatea lor, de modul în care au acţionat pentru desfăşurarea activităţii infracţionale, atitudinea lor aducând grave prejudicii autorităţii din care fac parte, generând un sentiment de nesiguranţă în rândul opiniei publice şi de neîncredere în instituţiile statului”, explică anchetatorii, în comunicatul de presă, de ce au cerut arestarea preventivă a celor doi agenţi de poliţie.
(30 iul 2009, 16:07:51